Området nedenfor det gamle meieriet ved Strandveien ønsker duoen Kjell Nilsen og Morten Walthinsen å bygge boligblokker der den høyeste rager 70 meter over bakken.

Gruppelederne i SV, Rødt og Arbeiderpartiet går nå ut med skarp kritikk av prosjektet.

– Et 70 meter høyt bygg vil slå i hjel de byggene som er rundt. Det vil ikke passe inn i byen. Med den vind som blåser kraftig her nede, vil det være urimelig å bygge så høyt i Tromsø, sier Gunhild Johansen (SV).

Johansen står sammen med Kristin Røymo (Ap) og Jens Ingvald Olsen (Rødt) ved tomta som utbyggerne vil bruke til å oppføre boligkomplekset.

– Særfordeler

Totalt dreier det seg om seks blokker — eller lameller — med heishus og andre fellesareal imellom.

– Alle de andre prosjektene på Strandkanten har forholdt seg til høyde på 29 meter. Det vil si at bygget kan være 27 meter, sier Rødts Jens Ingvald Olsen.

Olsen, som har en fortid som forskalingssnekker, er i likhet med Johansen bekymret for værforholdene.

– Alle som har jobbet og bygd i høyden vet at vinden forsterkes vanvittig. Dessuten vil det gå ut over naboene som får helt andre vindforhold. De har brukt millioner på å kjøpe boliger. For dem blir dette helt urimelig.

Ifølge Olsen vil et klarsignal fra byrådet til denne utbyggingsplanen være å begå urett mot de andre utbyggerne.

– Det er å gi særfordeler til den siste utbyggeren på Strandkanten, sier Jens Ingvald Olsen.

– Verdifall

Steinsvik Arkitektkontor AS, som har tegnet bygningene, hevder det er tatt hensyn til skyggevirkningene av boligblokkene. Om ettermiddagen vil skyggen falle i sjøen.

Kristin Røymo (Ap) er imidlertid klar på at livskvaliteten reduseres for naboene.

– Boligene som er nord for prosjektet og rundt vil bli sterkt berørt av et 70 meter høyt bygg. Livskvaliteten når både utsikt og sol forsvinner, vil selvfølgelig bli berørt. Det vil også verdien på husene. Vi kan bygge 70 meter høye bygg i Tromsø, men overhodet ikke her, sier Røymo.

FORENT: Jens Ingvald Olsen (Rødt), Kristin Røymo (Ap, i midten) og Gunhild Johansen (SV) har forent front mot høyhusprosjektet på Strandkanten. Foto: Marius Fiskum