Hvert år gjennomfører ungdomsorganisasjonen Juvente en aksjon mot salg av alkohol til mindreårige i norske butikker. I fjor gjennomførte de over 900 kontroller på landsbasis, der de sender inn ungdom i alderen 14 til 16 år for å kjøpe alkohol.

– Politikerne har ansvar

En fersk rapport viser at 38 prosent av dagligvarebutikkene i Tromsø har solgt alkohol til mindreårige som deltok i aksjonen.

– Det er rett og slett en skandale. Dette er neppe engangstilfeller, men noe som skjer over flere år. Både ansatte i butikker og politikere har ansvaret her, sier Petter Holstad i Juvente Troms.

Han forteller at butikkene i Tromsø ligger på gjennomsnittet på landsbasis, men at det er en liten trøst.

– Vi skulle aller helst ha sett null salg i hele landet, inkludert Tromsø, sier Holstad.

Har bedret seg

Tall på landsbasis viser at hver tredje butikk lot mindreårige i aksjonen kjøpe alkohol, og til tross for at de ikke er fornøyd med tallene har de dalt siden Juvente startet med slike aksjoner i 2007.

– Da vi startet kampanjen i 2007 solgte 56 prosent av butikkene alkohol til mindreårige mot 36 prosent i 2012. Så dette er en veldig positiv utvikling, sier leder av Juvente, Amanda Stratford Gamst i en pressemelding.

Nå håper Juvente at Tromsø kommune skal skjerpe kravene.

– Det er kommunenes ansvar å kontrollere at butikkene følger alkoholloven, men mange kommuner har for få og dårlige kontroller, og selv om noen blir tatt, ender det som regel med en for mild straff, en advarsel eller ingenting, sier Holstad.

Han mener tallene på ungdom som får kjøpt alkohol ulovlig trolig er høyere i virkeligheten.

– Kontrollørene bruker aldri falsk legitimasjon, men må regne med at ungdom som faktisk vil kjøpe legitimasjon går lengre enn dette.

Tromsø kommune ønsker ikke å kommentere saken før de har satt seg bedre inni Juventes rapport.