Samboeren (42), som sammen med to andre er siktet for overlagt drap eller medvirkning til dette på Vålnes, skal i 2010 ha kontaktet en navngitt person og bedt om bistand for å ta sin daværende samboer av dage.

Deretter skal hun ha gjennomført et drapsforsøk på Vålnes.

Drapsforsøket er omtalt i fengslingskjennelser i saken, hvor påtalemyndigheten viser til vitneavhør og andre bevis som skal foreligge om hendelsen. Saken ble ikke anmeldt og ingen hverken er eller har vært siktet for forholdet, får VG opplyst fra en sentral politikilde.

Vitner har i avhør forklart at samboeren også kort tid før Per Vålnes forsvant høsten 2011 ba en rekke personer, deriblant de to medsiktede, om hjelp til å drepe Vålnes.

Har innrømmet drapsforespørsler

42-åringen har også i politiavhør selv innrømmet å ha rettet slike forespørsler.

Dette fremgår av fengslingskjennelser avsagt i Nord-Troms tingrett og Hålogaland lagmannsrett

VG har begjært og fått innsyn i samtlige av kjennelsene i drapssaken. De fleste av disse har hittil vært klausulerte. I rettsdokumentene kommer det frem flere detaljer som tidligere ikke har vært offentlig kjent.

Både politiet, domstolene, de siktedes advokater og barnas bistandsadvokat har samtykket i at VG får innsyn i dokumentene.

Overfor retten har politiet begrunnet hvorfor man er overbevist om at de siktede har tatt livet av Vålnes, og redegjort for hvordan mistanken har blitt styrket gjennom den mer enn to og et halvt år lange og svært ressurskrevende drapsetterforskningen.

De siktede ble i desember i fjor løslatt etter 13 måneder i varetekt. Da hadde politiet flere ganger fått medhold i fengsling av hensyn til allmennhetens rettsfølelse og muligheten for at en løslatelse ville kunne skape utrygghet. Dette er en hjemmel som krever at det er en «meget sterk sannsynlighet for at siktede er skyldig».

Alle tre nekter straffskyld.

Tre år siden forsvinningen

Politiadvokat Morten Hermansen ved Troms politidistrikt ønsker ikke å utdype omstendighetene rundt det angivelige drapsforsøket overfor VG.

Heller ikke 42-åringens advokat Randulf Schumann-Hansen ønsker å kommentere saken.

Onsdag denne uken var det tre år siden Per Vålnes feiret sin 50-årsdag hjemme i Sagelv i Balsfjord kommune i Troms. Alle de fem gjestene ble pågrepet og siktet i saken året etter. To av dem ble raskt løslatt og sjekket ut av saken.

Ifølge kjennelsene mener politiet det er sannsynlig at Vålnes ble drept på kvelden 26. november 2011, eller den påfølgende søndagen.

Ingen andre enn hans drapssiktede eks-samboer hevder å ha sett Vålnes i live etter søndag 27. november 2011. Det er heller ikke registrert aktivitet på hans minibankkort eller PC etter bursdagen. Vålnes´ mobiltelefon er aldri blitt funnet.

Selv om liket ikke er funnet, mener politiet å ha bevis for at hans tidligere samboer, hennes nye kjæreste (41) og en mannlig bekjent (43) samarbeidet om å ta livet av ham, og deretter skjulte liket.

Politiet leter fortsatt etter Vålnes i grunnen under Vollan Gjestestue i Nordkjosbotn. Eks-samboeren og hennes nye kjæreste jobbet på veikroa da 50-åringen forsvant.

INFORMERER: Regionlensmann Andreas Nilsen informerer pressen i Vålnes-saken i 2012. Foto: Ronald Johansen
Arkivbilde fra 2005 av Per Vålnes som har vært savnet fra sitt hjem i Balsfjord siden 1. desember 2011. Foto: Foto: Sigmund Krøvel-Velle / NTB scanpix