Mannen på 56 år er dømt etter straffelovens paragraf 257 for å ved to tilfeller ha stjålet bankkort og kodebrikker fra pasientskap mannen hadde tilgang til gjennom sin rolle som sykepleier.

Stjal over 36.000 kroner

Mannen skal i tidsrommet 27. april til 5. mai i år ha tatt bankkort og kodebrikke fra det låste skapet til en kvinnelig pasient på UNN i Tromsø. Dette skal han ha brukt til å overføre 33.000 kroner fra kvinnens bankkonto til sin egen.

Les også: Havnearbeidere mister jobben

21. mai skal mannen ha stjålet et bankkort fra skapet til en mannlig pasient, som han brukte til å bestille flyreiser til seg selv for 3690 kroner.

Dømmes til fengsel

Mannen har avgitt en uforbeholden tilståelse i retten, og er dømt til 24 dagers ubetinget fengsel. Han er i tillegg dømt til å betale tilbake beløpene han har tatt fra de to pasientene innen to uker.

I straffeutmålingen heter det at tyveri av slike verdier ikke normalt ville blitt straffet med ubetinget fengsel.

Les også: Kjørte i 86 km/t i 60-sone

– Straffen må imidlertid utmåles ut fra de konkrete omstendigheter i den enkelte sak. Det som særpreger vår sak er at siktede, som sykepleier, hadde en særlig tillit fra pasienter og pårørende i en sårbar livssituasjon. Retten er enig med påtalemyndigheten at det er sterkt skjerpende at siktede har misbrukt sin stilling som sykepleier til å frastjele pasienter penger for å sikre seg selv økonomisk vinning, heter det i straffeutmålingen fra Nord-Troms tingrett.

Tidligere dømt

Mannen er også tidligere dømt for økonomisk kriminalitet i Sverige i 2004.

Les også: Mistet farmoren ettter morfinoverdose

Mannen har også mistet jobben sin ved UNN, og er ventet å miste sin autorisasjon som sykepleier.