Kort oppsummert

  • Tromsø kommune åpner igjen Petersborggata for bussrutene 20, 21 og 24 for å avlaste Skolegata.

  • Endringen trer i kraft mandag 4. mars.

  • Petersborggata har vært stengt siden mai 2023, og arbeidet har blitt mer tidskrevende enn forventet.

Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av våre journalister

– Vi åpner nå for tre nye bussruter i Petersborggata.

Det sier Christine Dahl. Hun er prosjektleder i Enhet for vei i Tromsø kommune.

Hun opplyser om at kommunen nå åpner Petersborggata for bussrute 20, 21 og 24. Disse rutene har så langt måttet bruke Skolegata både til og fra sentrum.

– Vi setter inn disse bussene for å avlaste Skolegata og for å få bussene til å gå mer i sine ordinære ruter. Da blir det enveis i Skolegata. Det er endringen, sier prosjektlederen.

Åpnes litt etter litt

Det nye kjøremønsteret for bussene gjelder fra mandag 4. mars. Og gjelder bussrutene 20, 21 og 24 fra sentrum. Her vil altså rutene til sentrum fortsette å kjøre via Skolegata. Mens rutene 26 og 40 vil kjøre via Petersborggata både til og fra sentrum.

I den forbindelse etableres det en midlertidig bussholdeplass for 26 og 40 i retning mot sentrum.

I Petersborggata er fortsatt kun ett kjørefelt åpent. Det er forbeholdt rutebuss og adgang til boliger.

«GYLLENBORGBRUA»: Deler av Petersborggata har vært støttet opp av 35 brupilarer. Denne konstruksjonen har hatt navnet Gyllenborgbrua. Den skal nå erstattes av en betongvegg med graffiti. Foto: iTromsø DCX

Over et halvt år forsinket

Petersborggata har vært stengt siden mai 2023. Prosjektet skulle egentlig vært ferdig før året var omme, men arbeidet viste seg å være mer omfattende enn først antatt. Så langt er arbeidet forsinket over et halvt år.

Etter planen skal det siste laget med asfalt legges sommeren 2024. Etter det kan veien åpnes helt.

Arbeidet går ut på å bytte ut deler av fundamentet langs veien. Deler av Petersborggata har vært støttet opp av 35 brupilarer. Disse ble satt opp på midten av 1960-tallet og ble da fundamentert på løsmasser. Nå skal brupilarene skiftes ut med en betongvegg som holdes på plass av stålbjelker.

Strekningen skal også «forbedre estetikken», skriver kommunen på sin hjemmeside. Den nye betongveggen skal prydes av graffiti. Og det karakteristiske blå rekkverket er sendt til Senja for renovasjon.