Denne prestisjetunge konkurransen arrangeres årlig av britiske Royal Observatory Greenwich og omtales som «Nobelprisen i astronomifoto». I år mottok de rekordmange bidrag. - Dette er en stor konkurranse i utlandet hvor mange dyktige fotografer deltar. Bare det å komme til finalen er en ære, og da få to bilder plassert så høyt, er langt over det jeg hadde forventet, sier Broms til iTromsø.

Verdensrommet

Broms" bilder konkurrerte i kategorien «Jorda og verdensrommet» (Earth and Space). I denne kategorien forankres bilder av objekter i verdensrommet i et landskapsbilde eller av gjenstander og folk som befinner seg på jorda. Broms' to bilder viser henholdsvis et fantastisk nordlys og har fått tittelen «Green Energy», mens «Icy Visitor» viser den lyssterke kometen C/2011 L4 Panstarrs. - Det gjelder å finne det lille ekstra, så bak hvert bra bilde ligger det mange bomturer, forklarer Broms.

Ingen bomtur

Men bak disse to bildene ligger det ikke mange bomturer. - Begge bildene er faktisk tatt på samme natt i mars i fjor. I løpet av hele mars hadde vi vel bare to eller tre klare dager, så det var eneste mulighet jeg hadde. Broms er utdannet marinbiolog, men har for tiden eget foretak hvor han kombinerer sine to lidenskaper: marinforskning og nordlyset. - Jeg har alltid vært opptatt av nattehimmelen og fotografering, og i selskapet mitt får jeg jobbe med det jeg er interessert i, sier en tydelig fornøyd Broms.

Forelsket

Denne interessen har da også manifestert seg på en svært konkret måte. I år ga han nemlig ut boken «Nordlyset, en guide» sammen med astrofysiker Pål Brekke. - Siden 2006 har jeg bodd mer eller mindre fast i Tromsø, men da jeg en kort stund flyttet herfra måtte jeg tilbake igjen. Jeg er tross alt forelsket i Nord-Norge og nordlyset.

Se vinnerbildene på Royal Observatorys nettsider.

Du kan også se en liten bildeserie av Fredrik Broms' bilder her på itromso.no

En nordlyskorona med masse energi. Derfor tittelen "Green Energy". Dette bildet fikk andreplassen.
Dette bildet av kometen Panstarrs har fått tittelen "Icy Visitor".
Fredrik Broms