Organisasjonen NOAH – for dyrs rettigheter, som har vært med i prosessen, oppfordrer i en pressemelding Tromsø kommunestyre til å vedta forslaget.

- NOAH arbeider for at dyr ikke skal brukes i underholdning, og ser nå med glede at lokalpolitikere tar ansvar i forhold til elefantssaken. Et landsdekkende forbud er allerede foreslått flere ganger av Mattilsynet, og støttes også av Veterinærforeningen, Veterinærinstituttet, fageksperter på elefanter og Rådet for Dyreetikk. Faginstansene påpeker at elefanter som lever i sirkus ikke får utløp for sine mest basale behov - de tilbringer mesteparten av tiden i små innhengninger, og trenes med tvang til å gjøre triks som i mange tilfeller er direkte skadelig for dem. Landbruksdepartementet har vært uansvarlige ved å neglisjere faglige råd, og NOAH er glade for å kunne hjelpe lokalpolitikere til å ta saken i egne hender, sier veterinær Siri Martinsen i NOAH.

Lignende forslag er i de siste månedene blitt fremmet i flere kommuner, blant annet på Lillehammer, i Fredrikstad og på Nesodden.

NOAH påpeker at i England, hvor det nå foreligger et nasjonalt forbud mot bruk av eksotiske dyr, først ble lokale forbud i flere kommuner.

Organisasjonen håper derfor at kommunestyret i Tromsø vil gjøre det samme.

- Forslaget om elefantfrie sirkus bygger på et sterkt faglig grunnlag, som NOAH mener at politikere ikke lenger kan overse. Vi er svært glade for å kunne bidra til dette viktige forslaget fra kommunepolitikere i Tromsø. Lokale virkemidler som dette kan absolutt ha en stor effekt på omfanget av bruk av sirkuselefanter i Norge, og vi håper derfor at Tromsø kommunestyre nå går inn for det foreslåtte forbudet, forklarer Martinsen, før hun legger til:

- Vi håper også at dette kan bidra til at publikum tenker seg om; ingen dyr hører hjemme i sirkus - og vi oppfordrer publikum til å velge dyrefrie sirkus.