SJAKK-BLOGG: To av de største favorittene i åpen klasse i årets OL er utvilsomt Russland og Ukraina. Selv om man så langt som mulig skal forsøke å holde sjakk og politikk adskilt, har tidligsommerens drama og pågående konflikt mellom de to landene satt dype spor. På sjakkarenaen har det slett ikke hjulpet at Russland hentet Katarina Lagno, den beste ukrainske kvinnelige sjakkspilleren rett før OL.

Det har heller ikke hjulpet at flere av de aktuelle spillerne på lagene har markert til dels sterke politiske ståsted rett i forkant av OL.

En av disse er Sergej Karjakin, en av verdens beste spillere. Karjakin er 23 år og like gammel som Magnus Carlsen. Han ble født på Krimhalvøya i Ukraina og var fortsatt 12 år da han ble historiens yngste stormester i 2002. To år senere ble han også historisk da han som 14-åring var med på å vinne OL-gull med Ukraina. I 2009 flyttet han til Moskva og ble etter hvert russiske statsborger.

Den stillfarende Karjakin har overrasket med sterk støtte til både Kirsan Ilyumzhinov som fortsatt FIDE-president og Vladimir Putins annektering av Krim-halvøya. Støtten til Putin nådde et toppunkt da Karjakin for et par uker siden la ut et bilde av seg selv i t-skjorte med en påtrykt hyllest til den russiske presidenten.

Det har fått flere av hans tidligere lagvenner til å se rødt. Flere i det ukrainske sjakkmiljøet har tatt til orde for å bannlyse russiske sjakkspillere fra store turneringer og i alle fall erklære de uønsket i turneringer i Ukraina.

En av de som har uttalt seg sterkest er Ruslan Ponomariov. Da Ponomariov forsøkte å bli verdensmester i 2001 brukte han den da 11-årige Karjakin som en av sine sekundanter og medhjelpere. Etter Karjakins uttalelser har Ponomariov tatt til orde for å få utestengt sin tidligere venn fra større turneringer, blant annet fra Norway Chess i Stavanger i år. Ponomariov mente at dette ville være på linje med norske myndigheters sterke fordømmelse av Putins aggresjon overfor Ukraina.

Ponomariov ville imidlertid ikke være med på å utestenge alle russiske toppspillere. Kanskje skyldtes dette uttalelser fra den tidligere verdensmesteren Vladimir Kramnik fra nettopp Russland. Kramnik som i flere år har bodd i Paris har uttrykt støtte til den nye regjeringa i Ukraina og også kommet med mild kritikk av Putin.

Kramnik er rangert som nummer 1 av de russiske spillerne, mens Karjakin er nummer 3. Rangert mellom disse finner vi Aleksandr Grisjtsjuk. Han har ikke sagt så mye høyt om konflikten. Siden han er gift med stormester Natalia Zhukova, på det ukrainske damelandslaget, må vi likevel mistenke at han ikke er uberørt av dette.

LSE OGSÅ: Sjakk-OL blir en 14 dagers maratonjulaften

Sjansen er stor for at vi får et gigantoppgjør mellom de to mektige sjakknasjonene i løpet av sjakk-OL. Selv med et alvorlig politisk bakteppe vil sjakken være i fokus. Til da er det kanskje verdt å huske på Churchills ord:

«En sann diplomat er en mann som tenker seg om to ganger før han ikke sier noen ting.»