Krypdyrene har vært beboere i byarkivet helt siden det ble flyttet inn i det nye rådhuset i 2008. iTromsø har flere ganger omtalt sølvkreene, som faktisk truer byens historie – i og med at de spiser papir.

Byarkivar Tove Johansen har nå utarbeidet en oversikt over hvor langt de har kommet i prosessen med å kvitte seg med de små dyrene.

813 dyr

Johansen har utarbeidet en detaljert statistikk over hvor mange dyr, og hvor mange avkom det har vært i byarkivets ulike området fra 2010 til 2015.

Flest sølvkre var det definitivt i 2010, da det ble talt 813 dyr. To år senere, i 2012, var tallet nede på 457 før det året etter spratt opp til 696 dyr.

Nedgang

I en rapport til kommunen forklarer Johansen at byarkivarene kontinuerlig overvåker og registrerer forekomster av sølvkre. Hvert kvartal blir byarkivets magasin sprøytet med gift for å bekjempe skadedyrene.

I 2014 ble det registrert 757 dyr i byarkivets magasin, mens det i fjor ble talt opp 271 dyr i byarkivet, hvorav 66 av dem var barn.

Gift

Siden januar 2011 har det jevnlig blitt satt ut gift i rom tilstøtende byarkivets magasin. Høsten 2014 ble det innført en ny gift for å bli kvitt skadedyrene.

Giften blir blandet ut i vann og sprøytet langs veggene.

Periodiske svingninger

Etter å ha gått over til ny gift har man registrert en betydelig nedgang av sølvkre.

– Det er fortsatt periodiske svingninger i bestanden av sølvkre i byarkivets magasin, men på et betydelig lavere nivå. Dette gjelder også det totale antall av sølvkrebarn, skriver Johansen i rapporten.

FANGSTFELLER: Byarkivar Tone Johansen viser fram fluepapiret som hvert år fanger flere hundre sølvkre i kommunens byarkiv. Foto: Tom Benjaminsen