Andersen var ferdig utdannet i 2010, og har prøvd seg som fastlege både i turnus og som vikar i allmennpraksis. Da det ble ledig hjemmel før jul, grep hun muligheten og satset på egen praksis.

– Det var jo en nyopprettet hjemmel, så jeg må bygge opp listen min selv. Jeg startet med 250 pasienter som jeg fikk fra kommunen, forklarer Andersen.

Hun tenkte seg nøye om før hun søkte, men satset på at hun ville klare å fylle listen på egen hånd. Etter bare fem uker er det tydelig at hun har lyktes.

– Antallet har jo nesten doblet seg, så det har gått utrolig fort. Noen har fulgt etter fra min forrige vikarjobb — andre er studenter og helt nye pasienter. Det er veldig artig, sier Andersen.

Les også: Fortsatt papir og faks i helsevesenet.

Slipper store kostnader

Siden hun fyller en ny hjemmel, slipper hun kostnaden ved å overta listen til en etablert lege. Men om det var eneste mulighet, ville hun fortsatt satset på fastlegejobb.

– Jeg valgte ut fra hva jeg ønsket å jobbe med, ikke det økonomiske. Som fastlege får man jobbe med alt fra barnesykdommer til geriatri og psykisk helse. Jeg liker denne måten å jobbe på, sier hun.

Andersen kan forstå de som ønsker den tryggheten det gir å ha en arbeidsgiver. Men som vikar hadde hun allerede bestemt seg for hva hun ville.

– Jeg hadde jo litt erfaring som vikar i allmennpraksis — og var forberedt på å måtte jobbe mye. Men å jobbe som lege er krevende uansett hvilken type lege man er, sier Andersen.

Les også: Massiv enighet om reservasjonsnekt.

Populær

I november 2013 var det kun seks leger med ledig kapasitet i Tromsø kommune.

Nå er Andersen en av 14 fastleger som har ledig plass på sin pasientliste. Men fortsetter pasientstrømmen er lista snart full.

Hvorfor hun har blitt så populær har hun selv ingen teori om, men få kvinnelige leger kombinert med sentral beliggenhet i Kaigata, kan være noe av forklaringen.

– Det blir jo spekulasjoner, men her er det er jo lett å dra innom legen hvis man har andre ærend i byen, sier hun.

Les også: Tre av fire sier nei til fastlegers reservasjonsrett.

Jakter nye fastleger

I Tromsø kommune har det over tid vært stort trykk på fastlegene, og begrenset med valgmuligheter for dem som ønsker å bytte lege. Kommunen har ansvaret for å øke kapasiteten etter behov, men ser en utvikling der det blir vanskeligere å fylle ledige hjemler.

– Vi ønsker å ha en liten overkapasitet for å gi folk muligheten til å velge. Men vi ser at det tar lengre tid å få omsatt hjemlene enn tidligere, sier enhetsleder Helga Kramvik i Tromsø kommune.

Å kjøpe seg inn i en praksis betyr store investeringer for en ung lege. Siden fastlegene driver sin virksomhet privat, må de selv dekke husleie, utstyr og eventuelt sekretær. I tillegg må de betale for pasientlisten de overtar fra sin forgjenger.

DOBLET ANTALL: Stine Andersen overtok en ny fastlege hjemmel i Tromsø, og startet opp i februar. Nå har hun allerede nesten 500 pasienter på listen sin. Foto: HÅKON STEINMO