Stor diskusjon oppsto da iTromsø fredag 11. juli skrev om Remiks’ tiltak med unnlate å tømme søppelbokser der søpla ikke sorteres. Mange tok til å spørre om det var vits i å bedrive kildesortering når alt skulle havne på samme fylling til slutt.

- Det er ikke tilfelle. Vi har et stort, automatisk datastyrt anlegg som fotograferer posene og sorterer dem deretter. Så behandles de etter det, opplyser Morten Bangås, administrerende leder i Remiks Husholdning AS.

Les også: Tromsø Parkering får ansvaret for å bøtelegge forsøpling

Systematisert

Bangås forklarer videre hvilken nytte som dras av avfallet når det er riktig sortert.

- Vrengte handlenett som inneholder restavfall går til en avfallskvern der det forbrennes og blir til energi. Grønne poser med matavfall går til kompostering og blir til mat- og plenjord. Blå poser med plast i presses sammen til store baller og resirkuleres til ny plast, mens røde og oransje poser med papir og kartong videresendes til papirgjenvinning, forteller han.

Forklaringen til at kartong- og papirposene videresendes skal være mangel på tilstrekkelig utstyr som kan skille plasten fra innholdet.I denne YouTube-videoen kan du selv se hvordan denne prosessen går for seg i Remiks' miljøpark.

Les også: Krever bøter for forsøpling

Norges beste tjeneste

Problemene, ifølge Bangås, oppstår når folk hiver hva som helst i sorteringsposene.

- En slik ”forurenset” pose kan ødelegge en hel ball på 600-700 kilogram plast. Da bruker man mer energi på å vaske ren plasten enn å lage ny, utdyper Bangås.

Og dersom det er ugler i mosen eller grønne poser blant plastavfall oppdages det ikke før det er for sent.

- På fabrikken der det skal resirkuleres, i Tyskland, ser man det. Vi bruker utrolig mye penger på et system der maskiner gjør all sorteringen, men alt blir ødelagt om ikke kunden sorterer, hevder Bangås.

Så skulle du være skyldig i å ”feilsortere” kan det koste både deg og naboen i kroner og øre.

- Det påfører oss en ekstra kostnad som innbyggerne betaler for. I Tromsø har vi ifølge Benchmarking-målinger landets beste renovasjonstjeneste der alle får tømt avfallet sitt en gang i uken og får alt levert på døren - da kan man ta seg noen sekunder ekstra til å sørge for at søpla går i riktig dunk. Og om man nekter å følge spillereglene, da går det utover alle, sier Bangås.

Les også: Remiks-brann kan være giftig