Matforskningsinstituttet Nofima har utviklet et kråkebollefôr som kan feite opp kråkeboller på to måneder – noe som kommer godt med for japanerne, som er svært glade i kråkeboller.

Ifølge Nofima spiser japanere hele 50.000 tonn rogn fra kråkeboller hvert år. Men en skadet havbunn og tareskog som er beitet ned gjør at rogninnholdet i de japanske kråkebollene er lavt.

Fikk smake

Nylig fikk et smakspanel i Japan smake på kråkebollene som var fôret opp med norskutviklet fôr. Responsen var god, ifølge Nofima.

– Det vil nok ta tid å bygge opp et marked. Men oppdrettskråkeboller kan bli et supplement i mellomsesongen hvor tilgangen på og kvaliteten av vanlige kråkeboller er lavere, sier journalisten Norito Kunisue fra den japanske avisen Asahi Shinbun til Nofima.

På diett

Nofima startet prosjektet med den norske bedriften Kaston som næringspartner og midler fra Innovasjon Norge. Fôret blir utviklet ved Nofimas fôrteknologisenter i Bergen, og ville kråkeboller blir satt på diett ved kystbyen Minami-Sanriku i Japan – et av stedene som ble hardest rammet under tsunamien.

Mer rogn

– Vi ser at rogninnholdet i kråkeboller kan øke fra 5 til 25 prosent på bare to måneder. Fôret har alle næringsstoffene og godsakene som kråkebollene behøver, samt at det ligger stabilt i oppdrettskassene. Alt dette medvirker til de gode resultatene, sier Nofima-forsker og prosjektleder Philip James i en pressemelding.

Investeringsselskapet Kaston har også god tro på prosjektet, og mener det kan bli en gullkantet investering. God respons etter smaksprøvingen i Japan gir prosjektet ekstra driv.

– Dette gir oss et solid grunnlag til å satse videre og forhåpentlig begynne og selge vår kråkebollerogn fra vårt pilotanlegg den kommende sommeren, sier Brian Tsuyoshi Takeda fra selskapet Kaston i en pressemelding.

Foto: Noriko Hayashi/Nofima Foto: Noriko Hayashi