– Det er ikke et nytt blålys, i den forstand. Man bruker det blålyset bilen har, men lar det lyse svakt hele tiden, uten å pulsere. Funksjonen kan slås av og på. Hensikten er å vise bilister og ikke minst publikum tydelig at her er det en politibil, men som ikke trenger fri bane, sier politiinspektør og ansvarlig for trafikale spørsmål i Politidirektoratet, Jan Morgan Guttormsen til VG.

Preventiv effekt

Det konstante blålyset har et preventivt aspekt, skriver VG.

– Det dreier seg om mer synlig politi, rett og slett. Hensikten er å synes som uniformert også på kvelds- og nattetid. Dette er behov som politiet har, men ikke brann- og ambulansekjøretøy. De har bare behov for å synes når de er under utrykning, sier Guttormsen til VG.

UP: Bedre trafikksikkerhet

Dette handler først og fremst om synlig politi og forebygging av lovbrudd forklarer UP-sjef Runar Karlsen.

– Synlig polititilsedeværelse på landeveiene har en preventiv effekt og viktig for bedre trafikksikkerhet. Det at denne synlige effekten skjer kveld og natt gjennom nattbelysning, ser jeg selvsagt positivt på, sier Karlsen til VG.

Prøves også i Sverige

Også svensk politi tester ut nye lyssignal på sine politibiler. Det såkalte cruise-lyset skal gjøre at politiet tydelig signalisere at «her er vi» forteller Per Rickander fra Rikspolisstyrelsen.

– Vi kan for eksempel bruke det i nærheten av barer og puber når disse stenger, demonstrasjoner eller situasjoner med sosial uro der vi vil vise vår tilstedeværelse men ikke bli oppfattet som provoserende. Slik kan de blinkende lysene oppfattes, utdyper Rickander til VG.

Det vanlige blinkende blålyset er fremdeles tenkt brukt i utrykningssituasjoner.

Tekstmeldinger til trafikanten

Lystavlen i blålyset skal ifølge BA også etter hvert skulle kunne brukes til tekstmeldinger.

Den vil med tekst kunne fortelle trafikanten hvorfor politiet ønsker å stanse et kjøretøy.

«Stopp politi», eller «følg meg», kan det for eksempel stå i tavlen, skriver VG.

Ifølge et brev fra Vegdirektoratet som avisen har fått innsyn i må politiet informerer publikum før dette prosjektet settes i gang.