Isteden for fengsel kan unge som har begått alvorlige kriminelle handlinger dømmes til såkalt ungdomsstraff.

Loven som åpnet for spesielle ungdomsstraff be vedtatt i fjor sommer, og siden den gang er ti unge lovbrytere omfattet av ordningen i Troms politidistrikt.

– Det dreier seg om noen som har fått den strengeste formen – ungdomsstraff, og noen som har fått såkalt ungdomsoppfølging, sier ungdomskoordinator Elisabeth Holthe hos Konfliktrådet.

Tøff plan for oppfølging

Ugdomsstraff betyr i praksis at ungdommen slipper fengsel, men at han eller hun samtidig forplikter seg til å gjennomføre en tøff plan for å gjøre opp for seg. Det betyr at han eller hun må møte dem som er rammet av kriminalitet, deretter lages det en konkret plan for å rehabilitere den kriminelle – og helsevesen, kriminalomsorgen og andre etater følger opp planen sammen med den straffedømte.

Det er konfliktrådet som administrerer ungdomsstraff og ungdomsoppfølging (som er den mildere formen for ungdomsstraff).

Skal ikke bli gjengangere

– Vi mener at dette hindrer at unge lovbrytere blir gjengangere i straffesystemet – noe våre erfaringer viser, sier Holthe.

Hun sier at erfaringene helt fra 2010 – da ungdomsoppfølging ble innført i Troms politidistrikt – fram til i dag viser at unge som omfattes av oppfølging i langt mindre grad begår nye kriminelle handlinger.

Ofte sliter unge kriminelle med andre utfordringer. Det kan handle om rus, om psykiske lidelser, om problemer med jobb eller skole, og andre sosiale problemer.

Tett oppfølging

– I planene legges det opp til eksempelvis rustesting, i oppfølging rundt skolegang og jobb eller andre tiltak, sier Holthe.

Suksesskriteriet er forpliktelse, sier hun videre.

– Alle parter må forplikte seg til å følge opp planen – den straffedømte, helsevesenet og sosiale myndigheter, samt kriminalomsorgen, sier hun.

– Ungdomsstraff får man i domstol mens ungdomsoppfølging kan gis av andre. Begge krever dog at ungdommen godkjenner opplegget – det baserer seg på frivillighet, sier Holthe.

VELLYKKET: Elisabeth Holthe, ungdomskoordinator hos Konfliktrådet, sier at erfaringene med ungdomsstraff og ungdomsoppfølging er svært positive. Foto: Aleksander Tokle