Det kommer frem av kontroller gjennomført fra 1. juli 2012 til 20. juni 2013. Altså ett år.

Prikksystemet i Tromsø innebærer at utested/skjenkested fratas bevillingen til å servere alkohol ved åtte prikker.

De 17 bedriftene med foreløpig ufarlig mange skjenkeprikker (markert i parentes) er følgende:

  • (3) Amore Restaurant

  • (3) Artur Restaurant

  • (4) Choi og Lee AS, Zen Asian Cooking

  • (1) Circa AS, Kulturhuset i Tromsø og Kafé Sånn

  • (3) Circa AS, Presis

  • (3) Flyt AS

  • (3) G Tromsø AS

  • (3) Hamna Pizzahus AS

  • (3) La Speranza AS

  • (3) Peppes Pizza AS

  • (3) Rica Hotels Tromsø AS

  • (4) Rå Sushi Tromsø AS

  • (3) QualitySaga Hotell AS

  • (4) Strandgata 22 AS, Bastard Bar

  • (4) Taste Restaurant Drift AS, The Curious Chef

  • (3) Tromsø Jernbanestasjon AS

  • (3) Ølhallen AS

Nesten prikkfritt

Ett år etter at det ble gjort nye skjenkebestemmelser i Tromsø, er ikke ett eneste utested fratatt skjenkebevillingen. Flere utesteder har imidlertid fått gult kort i form av prikkbelastning.

– Driver utestedene i Tromsø godt, eller er det slik at kontrollene som gjennomføres ikke avdekker nok?

– Jeg har inntrykk av at bransjen er seriøs og ryddig. Det er ikke et selvstendig mål for kommunen å inndra skjenkebevillinger, svarer «skjenkebyråd» Jonas Stein til iTromsø i en reportasje iTromsø hadde onsdag denne uken.

Dersom vi regner med de ulike hurtigrutene, har Tromsø 117 skjenkesteder totalt. Kommunen gjennomfører minst 400 kontroller årlig. Sist kommunen fratok et utested bevillingen var i fjor vår, før de nye skjenkebestemmelsene trådte i kraft.

– Vi kontrollerer enkelte skjenkesteder oftere enn andre. Det sier seg selv at det er mindre sannsynlighet for at det skjer overtredelser på eksempelvis kafeen til Heracleum, sier Merethe Hennie Karlsen, saksbehandler for skjenkesaker.

Papirslurv

De fleste prikkene utestedene i Tromsø får skyldes slurv med dokumentene.

– Internkontroll-permen er en utfordring for mange. Vi tar også noen for alkoholreklame, ofte på Facebook. Det er også et problem med åpenbart berusede gjester, men slik er det over nesten hele landet. Det gjenstår en jobb med drikkekulturen i Norge, forteller leder Marlene Uvsløkk for servicetorget.

Bestyrer Odd «Goffy» Pedersen på Ølhallen har drevet prikkfritt i alle år. Han tok over driften av Ølhallen på slutten av nittitallet.

– Nå har jeg imidlertid fått tre prikker på meg, konstaterer han bittert.

Da gjenstår det kun fem prikker før Ølhallen kan miste skjenkebevillingen i inntil to uker.

I onsdagens reportasje i papiravisa skrev iTromsø om hvordan nye skjenkeregler gjør situasjonen mer lønnsom for utestedene. Ingen av utestedene i Tromsø trenger så langt bekymre seg for å ha for mange prikker, ei heller daglig leder på Bardus, Christine Bryde Trosby. Foto: Tom Benjaminsen Foto: Tom Benjaminsen