VG:

Årsaken de israelske myndighetene oppgir: «Sikkerhetsgrunner».

– Når penn, kamera og stetoskop blir en sikkerhetstrussel, står vi overfor et regime som bare frykter én ting: Sannheten, sier Gilbert til VG.

Da konflikten i Gaza på nytt eksploderte i sommer, sto den norske overlegen igjen midt i dramaet.

Som frivillig på Shifa-sykehuset behandlet han noen av de over 11.000 skadede og 2200 som ble drept i den 50 dager lange krigen.

Og som kilde for medier verden over, fortalte han om den desperate situasjonen. Flere kritiserte den frittalende Tromsø-legen etter at han til tider uttalte seg svært kritisk om den israelske krigføringen.

– Jeg var klar, tydelig og synlig, oppsummerer Gilbert selv.

De to Gaza-turene hans i sommer gikk via Israel, med et visum som i utgangspunktet skulle gi ham fri inn- og utreise til den isolerte landtungen ved Middelhavet frem til 11. november.

Ble stoppet

Men da han i oktober skulle tilbake for å følge opp pasienter og jobbe videre med flere forskningsprosjekter han driver ved Shifa-sykehuset, ble han stoppet.

– Da vi kom til grensestasjonen Erez, fikk jeg beskjed av de israelske soldatene om at jeg ikke fikk reise inn i Gaza, sier Gilbert.

– Først ble jeg kjempelei meg. Så vokste raseriet. Det er provoserende, urimelig og fullstendig uakseptabelt, sier han.

– Dette handler ikke om meg. Det handler om den palestinske befolkningen som nå straffes for mine politiske ytringer. De blir fratatt retten til helsehjelp, sier Gilbert.

Det nærmeste han har kommet et svar på hva som har skjedd, er en e-post fra den norske ambassaden i Tel Aviv, som har tatt saken opp med israelske myndigheter.

«De har oppgitt at du er nektet innreise til Gaza via Erez ’av sikkerhetsgrunner fra sikkerhetsmyndighetene’ med permanent varighet fra 28. juli 2014,» skriver den norske ambassaden i e-posten VG har fått tilgang til.

Ingen begrunnelse

VG har i to dager forsøkt å få Israels begrunnelse for at Gilbert blir nektet innreise. Israels utenriksdepartement vil ikke kommentere saken, og viser oss videre til COGAT (Coordination of the of Government activities in the territories), den sivil-militære enheten som koordinerer all trafikk mellom Gaza og Israel.

– Vi jobber med saken, og vil forsøke å komme tilbake med svar på spørsmålene dine, er det knappe svaret vi har fått.

I e-posten fra den norske ambassaden, gir de norske diplomatene Gilbert lite håp om å noensinne få reise inn i Gaza fra Israel:

«Ambassaden har dessverre ingen tro på at israelerne vil endre sin beslutning med det første. Det kan nok heller ikke ventes noen nærmere begrunnelse,» står det i e-posten.

– Fra norsk side har vi tatt opp utestengelsen av Gilbert fra Gaza og bedt Israel omgjøre beslutningen. Den humanitære situasjonen på Gaza er fortsatt vanskelig og det er behov for helsearbeidere, sier statssekretær Bård Glad Pedersen i Utenriksdepartementet (UD) til VG.

Selv mener Gilbert at dette er siste ledd i en kampanje mot hans Israel-kristisk uttalelser.

– Drøyt

Bård Glad Pedersen i UD sier det slik:

– Etter det vi kjenner til har ikke andre helsearbeidere hatt tilsvarende problemer.

Den eneste veien inn i områdene Gilbert besøkte første gang i 1981, er dermed via Egypt og den svært ustabile Sinaihalvøya. Selv om han ikke vil innrømme det selv, betyr Israel-nekten at han i praksis er utestengt fra Gaza.

– Jeg har aldri gjort noe galt i Israel. Jeg har aldri brutt noen israelske lover eller sikkerhetsbestemmelser. Dette er så drøyt at det ikke er noen andre land enn Israel som hadde sluppet unna med det, sier Gilbert.