Utrykningspolitiet i nord tok i bruk den nye narkotesteren i september i fjor, for å stoppe bilførere som er påvirket av narkotika eller medikamenter. I løpet av de vel fem første månedene det nye testapparatet har vært i bruk, har 17 ruspåvirkede sjåfører blitt avslørt med narkotiske stoffer i blodet.

Store mørketall

– Av i alt 51 tester er 17 sjåfører avslørt, det vil si en tredel av dem som har testet, sier distriktsleder Geir Marthinsen i UP.

– Er du overrasket over at såpass mange er tatt?

– Det er synd å si det, men jeg er egentlig ikke overrasket. Vi vet at det er store mørketall når det gjelder ruskjøring. Det er et stort behov og ønske å avsløre annen rus enn alkohol i trafikken. Det nye hjelpemiddelet viser seg å slå positivt ut.

Tester mot seks stoffer

Folkehelseinstituttet har beregnet at det skjer 130.000 ulovlige ruskjøringer daglig i Norge.

– Det er to til tre ganger flere som kjører i narkotika- og medikamentrus enn alkohol, uttalte UP-sjef Runar Karlsen til iTromsø i fjor.

Mens sjåfører må blåse i et rør for å avsløre om de har for høy promille, er det en spyttprøve som gir indikasjon på narkotika eller medikamentbruk i den nye narkotesteren. Etter at sjåføren har smattet ett minutt på en pinne med svamp, stikkes den inn i måleinstrumentet som bruker noen minutter på å gi svar på prøven. Instrumentet analyserer spyttet mot seks ulike narkotiske stoffer.

Unge og voksne

Geir Marthinsen har ikke statistikk på hvilken av de narkotiske stoffene det er gjort flest utslag på, men noen stoffer går igjen.

– Det er ikke mulig å hente ut statistikk på hvilke typer narkotiske stoffer som er vanligst, men amfetamin, kokain, hasj og metamfetamin går igjen. Det er både godt voksne og unge bilførere som er tatt, og begge kjønn er representert blant dem som er avslørt, sier Marthinsen.

Årlig blir rundt 100 sjåfører tatt for ruskjøring i Troms og Finnmark. Av dem som blir tatt er fire av fem sjåfører tatt for kjøring i alkoholpåvirket tilstand, men hver femte sjåfør er påvirket av andre stoffer. Dette forholdet tror Marthinsen vil endre seg.

– Jeg tror vi vil avsløre flere i narkorus med det nye testapparatet, sånn at tallene vil jevne seg ut.

forventet: Distriktsleder Geir Marthinsen i UP er ikke overrasket over antallet som er avslørt av den nye testen. Foto: Kent-Einar Myreng Foto: Kent-Einar Myreng
AVLESNING: Instrumentet analyserer spyttet på seks ulike stoffer – kokain, benzodiazepiner (medisin/medikamenter), amfetamin, metamfetamin, heroin og cannabis.Foto: Ronald Johansen Foto: Ronald Johansen