Det er FAU ved Langnes skole som har kontaktet fylkesmannen som har tilsynsmyndighet overfor skoleier, Tromsø kommune.

De 480 elevene ved skolen har ikke hatt svømming siden 2012 til tross for at det er et kompetansemål at elevene skal kunne svømme på magen og på ryggen og dukke etter 10-årstrinnet.

Skoleeiers plikt

– Vi forutsetter at skoleeier vil kunne orientere fylkesmannen om det faktiske svømmetilbudet, heter det i bekymringsmeldingen som er sendt til Fylkesmannen i Troms.

«Skoleeier plikter å gi elevene svømme- og livredningsopplæring», heter det i Rundskriv 1–2008 – Forsvarlig svømme- og livredningsopplæring i grunnskoleopplæringen, fra Utdanningsdirektoratet.

– Vi ser alvorlig på dette. Det er ikke bare et tema for Langnes skole, men i det ganske land. Det ligger i regelverket at elevene skal ha visse ferdigheter når man går ut av skolen. Jeg går ut fra at fylkesmannen ber kommunen oppfylle sine plikter og at det blir bedre svømmeundervisning, sier FAU-leder Nils Aadnesen ved Langnes skole til iTromsø.

Foreldrene får støtte fra rektor Berit Ingrid Aasmo ved Langnes skole.

– Jeg forstår foreldrenes bekymring om at elevene ikke har hatt svømmeundervisning siden 2012. Vi jobber for å finne løsninger slik at elevene får det de har krav på, sier Aasmo.

Nytt badeland

Byråd for utdanning, Anna Amdal Fyhn, sier de jobber med sak om organisering av svømmeundervisning som kommer til politisk behandling i løpet av året. Hun stiller seg positiv til at FAU har kontaktet fylkesmannen.

– Vi har ikke hatt tilsyn i min tid som byråd på svømming. Jeg er glad for at fylkesmannen skal se opp i kortene om hva vi leverer og møter dette med et åpent sinn, sier Amdal Fyhn.

Hun erkjenner at manglende svømmeundervisning ikke er en ny problemstilling ettersom mange basseng står uten vann. Byråden mener det er høyst relevant at foreldre stiller spørsmål ettersom vi bor i en landsdel med mye kyst og hav.

– Jeg beklager at det vi tilbyr ikke er bra nok. Jeg håper det nye badelandet vil kunne gi elevene svømmeopplæringen de har krav på.

UTEN SVØMMEOPPLÆRING: Byråd for utdanning, Anna Amdal Fyhn (til venstre) kan ikke love rektor ved Langnes skole, Berit Ingrid Aasmo at elevene får svømmetilbud med det første. Foto: Christer Pedersen Foto: Christer Pedersen