Graden av rød tråd i filmfestivalprogrammet har vært svært varierende opp igjennom festivalens 25 år lange historie. Derfor poengterte festivalsjefen at mange filmer på årets program henger nøye sammen.

– I årets program finnes en sterkere rød tråd enn tidligere. Nå presenteres filmene i en sammenheng, filmer som forholder seg til hverandre, og ikke bare som ei liste med filmer. Overskriften for årets program er langt på vei sosialt engasjement og engasjerende, med spesielt blikk på marginaliserte grupper, sier Martha Otte.

Ukjent historie

Fra konkurranseprogrammet, som hun karakteriserer som «festivalens flaggskip», trekker hun fram noen filmtitler hun mener er verdt å få med seg. «Leviatan» av russeren Andrey Zvyagintsev får norgespremière under TIFF. Alle filmene hans er tidligere på festivalen.

– Jeg vil også trekke fram «Himmelen over Havanna» av Laurent Cantet, som også lagde gullpalmevinneren «Klassen». Regissøren kommer til Tromsø. Han er en mester, mener Otte.

Hun trekker også fram «In the crosswind» fra Estland, som forteller en historie veldig få har hørt om; deportasjon av baltiske statsborgere til Sibir under andre verdenskrig.

– Det er en forferdelig tragisk historie. Det er bare å gi seg hen til filmen i kinosalen. Jeg er veldig stolt å vise debutfilmen til en filmskaper vi vil se mer av.

Mange sideprogram

Men det er også plass til humor i konkurranseprogrammet, og det formidles av «Taxi and telephone» fra Kirgisistan. Filmens regissør, Ernest Abdyjaparov, kommer også til Tromsø.

Mens filmfestivalen i sitt første år i 1991 hadde 19 filmer og et par kortfilmer på programmet, kan 25-årsjubileet feires med hele 90 spillefilmer og en rekke kortfilmer i Film fra nord-programmet.

– Vi er trygt innenfor det opprinnelige mandatet om å bringe kvalitetsfilm til publikum, filmer de ellers ikke ville fått sett, sier festivalsjefen.

Ellers setter som vanlig sideprogrammene sitt preg på filmutvalget. Tromsø Filmklubb har satt sammen et knippe sci fi-filmer, «Cityscope» består av ti filmer hvor tema er urban livsstil, «Horisonter» som er de beste filmene fra norske og utenlandske festivaler, «Horisont Øst», Kritikeruka, «Ulikhetens pris» tar for seg den økende forskjellen mellom fattige og rik, «Overdrive» for de nervesterke og «Soundtracking» som består av fem musikkfilmer.

TRAGISK HISTORIE: Estiske «In the crosswind» trekkes fram av festivalsjefen som «en forferdelig tragisk historie». Foto: TIFF Foto: TIFF
MESTERREGISSØR: Den franske filmen «Himmelen over Havanna» er laget av en mesterregissør, mener Martha Otte. Foto: TIFF Foto: TIFF
KOMEDIE: «Taxi and telephone» er ifølge Martha Otte «en morsom film fra Kirgisistan. Foto: TIFF Foto: TIFF