For flere år siden kom Bengt Arve Johannessen på ideen med å lage en gravplass for dyr i Tromsø. Nå har ideen blitt mer enn en god tanke.

– For en måned siden startet jeg med å spør bekjente dyreiere om hva de skulle gjøre med dyrene når de døde. Da jeg foreslo en egen gravplass fikk jeg god respons, sier Johannessen.

I planleggingsfasen

Johannessen startet sin egen markedsundersøkelse for å se om dette virkelig var noe folk fattet interesse for. Dette har gitt god respons fra de fleste.

– Det er stort sett tilfeldige personer med hund på gata jeg har spurt. De fleste syns dette er en kjempegod ide, forteller han.

Til tross for at gravplassen bare er under planlegging, har Johannessen allerede sett seg ut noen aktuelle tomter for stedet.

– Jeg har sett meg ut tre aktuelle steder. Det er en plass på Kvaløya, en tomt i nærheten av Tønsvika og på Breivikeidet. Det er enda ikke bestemt hvor det skal bli plassert, forteller han.

- En fin plass

Det er på et jordet på Breivikeidet vi treffer Johannessen. Dette stedet kan bli en gravplass på 3 mål for kjæledyrene i Tromsø i løpet av sommeren 2014. Totalt regner Johannessen med å bruke omtrent en million kroner på prosjektet.

– Kjæledyr blir gjerne en del av familien og man får et nært forhold til dem. Derfor skal det være en plass med benker, belysning og ordentlig beplantning, sier han.

Det skal være et sted hvor man syns er fint å oppholde seg. Et sted hvor man kan sette seg ned og tenke over alle fine minnene fra kjæledyret, legger han til.

Hvordan han skal finansiere stedet er enda ikke helt avklart, men han har en anelse.

 – Tanken er at folk kjøper en andel av dette og får en gravplass over ti år. Derfor er jeg avhengig av at folk viser sin interesse med å sende en mail eller ringe meg, oppfordrer han.

Han forteller videre at det skal være mulighet for å gravlegge alle slags dyr der. En gravplass for en hund vil ligge rundt tre tusen kroner for en tiårs periode. I tillegg vil det komme årsavgift for å dekke vedlikehold på omtrentlige fire hundre kroner. Om alt går etter planen vil en gravplass for kjæledyr i Tromsø være klar i løpet av sommeren 2014.

Ser behovet

Daglig leder ved Dyreklinikken Tromsø, Bente Akselsen, ser at det kan være behov for en egen gravplass for dyr.

– De fleste familier får et veldig nært forhold med kjæledyrene sine og ønsker å ta med seg dyret hjem etter avlivning, forteller Akselsen.

Hun forteller videre at Dyreklinikken får inn dyr daglig som må avlives og det varier om folk ønsker å ha en begravelse for dem.

– Det er noen som ønsker å begrave dem, mens andre ønsker en kremasjon. Dette varierer veldig, men jeg kan se for meg at flere ønsker en egen gravplass, sier hun.

Vetrinær Bente Akselsen tror mange ønsker et sted å gravlegge dyret sitt. Her er hun avbildet med en pasient på klinikken.