I oktober slipper forfatter og journalist Vincent Hunt boken ”Fire and Ice” om hvordan andre verdenskrig preget Nord-Norge etter at både bruer, havner, byer og hus ble sprengt da tyskerne kom til Nord-Norge.

– Jeg reiste rundt i Skandinavia på midten av 2000-tallet. Da begynte jeg å plukke opp historien om hvordan byene her oppe hadde blitt brent og skadet under andre verdenskrig. Dette er noe som få har skrevet om tidligere, og derfor ville jeg gjøre det. Jeg kontaktet flere britiske medieselskaper, men ingen virket spesielt interessert, da kom jeg til punkt hvor jeg fant ut at dersom jeg ville finne ut mer måtte jeg gjøre det selv, sier Hunt.

Les også: Historisk bunkeroppdagelse

Viktig område

Hunt ble overrasket over hvor kraftig angrepet var i nord under krigen og da spesielt behandlingen av de russiske krigsfangene i leirene, i Skibotn.

– Krigshistorien fra nord er mye mørkere og mer brutal enn jeg hadde ventet. Fra før av hadde jeg ikke noe spesielt forhold til Nord-Norge, men det har jeg nå. Jeg er så takknemlig for alle de som har fortalt sine historier til meg, og jeg synes det er viktig å fortelle historien mens de som kan fortelle fortsatt er i live, sier Hunt.

Under arbeidet med denne boken reiste han rundt om i hele Nord-Norge og i juni i fjor besøkte han blant Forsvarsmuseet i Tromsø.

– Når jeg startet arbeidet med boken konsentrerte jeg meg først og fremst om historiene Finnmark. Steder hvor folk be evakuert, tatt til huler og steder hvor husene hadde brent ned. Jeg visste at Tromsø ikke var berørt av nedbrenningen, men det gikk da opp for meg at den hadde det fordi alle hadde reist gjennom byen og det var sentrum for evakueringen. Byen var fylt med flyktninger og soldater. Derfor ville jeg tilbringe noen dager i Tromsø for å se meg rundt og se om jeg kunne finne noen som kunne fortelle historier om Tromsø under krigen. Når jeg da oppdaget Forsvarsmuseet visste jeg at det ville være en verdifull kilde for informasjon.

Les også: Graver etter det originale Tromsø

Mer enn Nordens Paris

Hva fant du ut ved Forsvarsmuseet?

– Jeg møtte Gunnar Jaklin og han tok meg med på museet. Det var som en skattkiste og Jaklin fortalte om utstillingene og hvordan familien hadde flyktet fra Gestapo til Sverige. Å høre på han var en endeløs strøm av historier fra et øyenvitne. Museet var veldig bra og fylt med fantastisk historie. Likevel er det litt utenfor allfarvei, så en vanlig besøkende vil nok kanskje ikke finne veien dit.

I tillegg til å besøke museet besøkte Hunt blant annet professor Fredrik Fagertun på UiT og så flere severdigheter.

– Det første jeg gjorde da jeg kom til Tromsø var å dra på en matbutikk og kjøpe meg frukt og yoghurt, siden jeg er vegetarianer hadde det ikke vært så lett å oppdrive vegetarisk mat på min vei gjennom Nord-Norge, men jeg var også rundt på den gamle bebyggelsen, Ishavskatedralen og tok meg en tur langs havnen. Tromsø er en fin by og noe av det fineste jeg så var da Hurtigruten passerte Tromsøbrua. Det kommer jeg nok aldri til å glemme.

Hunt Mener det er mye viktig og sentral historie i Tromsø fra andre verdenskrig, som kanskje ikke alle er så klar over.

– Byen foretrekker kanskje å bli kjent som en universitetsby, eller Nordens Paris – som jo også stemmer. Likevel er det også mye virkelig viktig historie der å finne der.

Les også: Fant unikt bilde