Ifølge Aarsæther, vil mellom en av tre og en av fem unge måtte utdanne seg innenfor helsesektoren de neste årene. Eldrebølgen er på vei å skylle innover landet, og behovet for flere helsearbeidere vil vokse enormt de neste årene.

– Problemet er at helsesektoren er en av de minst attraktive utdanningsområdene for unge i dag. Yrket har ikke høy nok status, og de som jobber i helsesektoren tjener ikke nok. Samtidig vil det koste enormt mye å øke disse lønningen i den grad som behøves, så jeg tror man må tenke kreativt for å finne andre løsninger, selv om lønningene også vil trenge et løft, sier Aarsæther.

Potensial

Selv mener professoren, som også sitter i sentralstyret i Tromsø Senterparti, at vi bør se mot militæret og verneplikten for å finne en løsning på problemet.

– Jeg tror den beste løsningen på denne problemstillingen er gjennom dugnad. I dag omfatter verneplikten cirka 15,000 av et årskull på 60,000. Dette mener jeg er urettferdig for dem som slipper å bli innkalt, samtidig som det finnes et potensial der.

Redde

Aarsæther sier at det også tidligere har blitt fremmet lignende forslag fra andre i fagmiljøet. Hagen-utvalget var et ekspertutvalg utnevnt av regjeringen i 2011 med formål om å gjennomgå rammeverket for samfunnsøkonomiske analyser i Norge. Også de foreslo å innføre verneplikt i helsesektoren, uten at det ble løftet fram i noen nasjonal debatt.

– Det virker i det hele tatt som dette er noe som politikerne er redde for å ta i. Det er rett og slett ingen populær sak, og man er kanskje redde for at det er noe dagens unge vil stille seg positive til. Men jeg mener vi har et moralsk ansvar ovenfor de kommende eldregenerasjonene for å ivareta deres rettigheter.

Ringvirkninger

Et annet problem i dagens Helse-Norge er det at omsorgssektoren er mindre attraktiv en for eksempel helsesektoren. Man ser at nyutdannede sykepleiere heller søker seg mot sykehusene enn å jobbe på sykehjem for eldre.

– Ved å la unge få erfaring i disse yrkene kan man også åpne øynene deres for de positive momentene ved disse yrkene. Det kan føre til at flere søker seg til de, påpeker Aarsæther.

Kan protestere

Han er heller ikke fremmed fra å se humoristisk på saken. Professoren advarer nemlig om at det nå er ”sekstiåtterne” som er i ferd med å bli godt voksne. Og blant dem mangler det ikke på erfaring med protester.

– Jeg tror man skal være forsiktige med hvor langt man lar dette skure og gå. Vi i min generasjon er ikke fremmede for å protestere mot det vi ikke liker, avslutter professoren og ler.