1. desember leverte Geir Ingebrigtsen, leder i Tromsø havne- og transportarbeiderforening, og Ronny Johansen, LO-leder i Tromsø, inn en anmeldelse på byråd Jonas Stein og havnesjef Halvar Pettersen for ærekrenkelser.

Bakgrunnen var påstander om at de streikende havnearbeiderne blant annet skal ha begått innbrudd og også truet Pettersen med juling. Men før helgen fikk Ingebrigtsen beskjed om at saken var henlagt.

– Ja, de brukte ikke lang tid på den. Vi anmeldte 1. desember og henleggelsen er datert 2. desember. Så her har man vært særdeles effektiv, sier Ingebrigtsen lakonisk.

Valgte å ikke bruke tid

Politiadvokat Aase Widding bekrefter henleggelsen.

– Saken er henlagt fordi vi ikke finner rimelig grunn for å etterforske om det foreligger straffbare forhold. Det er ganske vanlig i ærekrenkelsessaker. Vi har rett og slett ikke prioritert å bruke tid på denne saken, sier Widding.

Geir Ingebrigtsen legger ikke skjul på at han er skuffet over henleggelsen.

– Det virker som at det offentlige er imot oss. Man får den følelsen, sier den havnearbeidertillitsvalgte.

Sivilt søksmål neste?

Havnearbeiderne har hardnakket påstått at byrådens påstander, som ble fremmet i kommunestyret, er løgn. Ingebrigtsen sier at man nå er nødt til å vurdere et sivilt søksmål.

– Vi må diskutere dette med vår advokat. Men vi kan ikke ha dette på oss. Vi er jo hengt ut i offentligheten som banditter, enda vi har vært veldig bevisste på at vi ikke skal gjøre noe ulovlig i forbindelse med denne streiken, sier Ingebrigtsen.

Byråd Jonas Stein har fått beskjeden om at saken er henlagt.

– Det var som forventet. Og hva et sivilt søksmål angår: Når politiet henlegger så raskt, så er det kanskje en indikasjon på at det ikke er noen vits å bruke så mye mer tid og ressurser på denne saken, sier Stein.

Jonas Stein Foto: Marius Fiskum
Havnedirektør Halvar Pettersen. Foto: Jon Terje Eiterå