Sommeren 2014 tok Karianne Nyland kontakt med Mats Svendsen, da han sto fram med sykdommen med alvorlig hjertelidelse. Nesten nøyaktig samme sykdom hadde samboeren Kim Olovsson, som tapte kampen mot sykdommen 12. mars 2015.

– Det var ikke helt samme diagnose, men veldig lik. Vi kom i kontakt og det ble starten på et veldig godt vennskap, sier Karianne Nyland.

Fokus på sykdommen

Mats Svendsen rakk aldri møte Kim, men sang i begravelsen. Det var da det unike vennskapet startet.

– Vi har fått et hjertelig godt vennskap, sier Mats Svendsen.

Nå har Karianne Nyland og Kims søster Malin, daglig kontakt med Tromsø-musikeren.

– Vi har sett det verst tenkelige utfallet av sykdommen, og har stor tro på at Mats sitt arbeid med å fronte unge med hjertelidelser vil ha en forebyggende effekt. Gjennom Mats sin innsats fullbyrdes Kim sitt ønske om å spre kunnskap om sykdommen, sier Malin Olovsson til iTromsø.

Mats Svendsen fikk diagnosen i 2012, tre år etter Kim.

– Jeg og Kim hadde et veldig likt sykdomsbilde. Det var skremmende mange likhetstrekk i både alder, sykdomsforløpet og oppfølgingen på sykehuset. Å få lov til å synge i begravelsen var stort, da fikk jeg se hvor mye det betydde for hele familien der. Det å se at musikken min betyr så mye for andre, er grunnen til at jeg holder på, sier Mats Svendsen.

Kim Olovsson gikk bort på grunn av hjertelidelsen, samme sykdom som Mats Svendsen nå sliter med.

– Vi ønsker mer fokus på sykdommen og samtidig takke Mats for alt han har gjort. Det er få folk som skjønner de problemene man sliter med. En person kan virke rask og frisk, men egentlig er det en enorm påkjenning. Mats vet hvordan vi har det og vi vet hvordan han har det. Vi forstår hverandre, forklarer Malin Olovsson.

– Pissetrengt Ray Charles

De ønsker å berette om sykdommen, utfordringene og fordommene knyttet til det.

– Man ser frisk ut når man er ute og det er utfordring. Men Malin og Karianne skjønner veldig godt når jeg får urinsyregikt og plutselig ser ut som en vaklende og pissetrengt Ray Charles (musiker journ.anm.), sier Svendsen,

Så utfordrende er det at mange dager sliter Mats med stort annet enn hva som er høyst nødvendig, akkurat slik Kim Olovssons etterlatte kjenner seg igjen i.

– Mats har mye av det samme som Kim, godt humør, stahet og personlighet. Han virker oppegående når han er ute på en god dag, men folk rundt ser jo ikke livet som utspiller seg utenom, sier Karianne Nyland.

Fordommer

Da Mats Svendsen fikk diagnosen i 2012, kom det som lyn fra klar himmel. Han trodde han hadde utviklet astma, men skylder ikke på noen for ikke å ha funnet ut av det tidligere.

– Det er en medfødt sykdom, men det er viktig å tenke på at hjertesykdommer ikke kun er noe som rammer eldre.

For Mats har det vært tøft å møte fordommene.

– Jeg har ikke blitt vant til at jeg må bruke handikapp-parkering på for eksempel kjøpesenter. Da er det ubehagelig å møte skeptiske blikk, og jeg føler nærmest et behov for å verifisere at jeg faktisk er innehaver av parkeringskortet jeg har fått utstedt. Jeg ønsker å være åpen om sykdommen for å slippe alle spørsmålene om hvordan det går i jobb, når sannheten er at du er uføretrygdet. Det er en sår situasjon å stå i. Alt skal se så bra ut på Facebook, men den fasaden er tung å holde oppe, sier Svendsen.

Kim Olovssons familie kjenner seg også igjen i det.

– Det går i perioder. Da Kim var frisk ville han ut og bruke energi og være med på alt, men så kommer tilbakeslagene. Han var en hjelpsom kar og mange forsto nok ikke hvor ille det var i periodene han var dårlig, sier Karianne.

Mats Svendsen sier medisineringen gjør at det er som å kjøre med håndbrekket på konstant.

– Enten så går du på en psykisk eller en fysisk smell. Man blir mye mindre sosial, men er du for lenge inne, blir terskelen for å gå ut mye høyere. Så det er alltid en avveining, sier Svendsen.

Svendsen vil også takke sine nye venner.

– Jeg og Therese (kona) er kjempeglad for at de tok kontakt. Det som også er ekstremt undervurdert er de pårørende og belastningen det er for de, sier Svendsen.

Vil være der for sønnen

Mats Svendsen innrømmer at utviklingen ikke har vært som ønsket, men ønsker å trosse alle forutsetningene.

– Jeg har vært uheldig. Det er perioder der jeg ikke klarer å gå ut av huset eller senga. Det er lett å bli isolert med denne sykdommen. Men på grunn av kona mi Therese og min 14 måneder gamle sønn Benjamin, forsøker jeg å komme meg ut, om så bare rett utenfor huset i de verste periodene. I de periodene er godt å ha musikken å søke tilflukt i, sier Mats.

Selv ønsker Mats å tenke positivt, og er glad for at det finnes flere måter å behandle sykdommen på.

– Den ene måten å behandle det på er ved sviktbehandling og tunge medisiner. Det andre er pacemaker og hjertestarter, det tredje er hjertetransplantasjon. Jeg blir fulgt veldig tett opp av helsevesenet, sier Mats takknemlig.

Videre i talentkonkurranse

Mats Svendsen har gjennom musikken nådd ut til flere enn Kim Olovssons etterlate. Med låta «Living The Dream» kom han videre i talentkonkurransen «The Stream», der han nå skal til Oslo for å forsøke å hevde seg videre i konkurransen.

– Første helga i juni skal jeg til Oslo å se om jeg klarer å hevde meg blant de andre som gikk videre. Jeg har hatt en drøm om å leve av musikken, men den drømmen har endret form. Med tilbakemeldingen og støtten fra blant annet Karianne og Malin, bekreftes det langt på vei at åpenheten vi har valgt bidrar positivt. Budskapet er at også unge kan oppleve hjerteproblemer, og gjennom handling ønsker jeg å spre håp til andre i lignende situasjoner sier Mats Svendsen.

– Vi vet nemlig hvor mye det har kostet Mats å komme dit han er i dag, og vi ønsker med dette å bidra til at flere kan få innblikk i hvor stor bragd dette egentlig er, sier Malin og Karianne.

Nå håper de alle at flere Tromsø-folk vil være med å feire at Svendsen nå er videre i «The Stream».

– Jeg håper folk vil ta turen til Scandic Ishavshotell førstkommende lørdag for å feire delseieren i «The Stream» sammen med meg. Arrangementet på lørdag er en feiring hvor jeg ønsker å takke alle sammen for all støtte så langt, sier Svendsen.

OPTIMIST: Mats Svendsen forsøker å leve med sykdommen og er optimistisk, tross mange utfordringer. Foto: Ronald Johansen / iTromsø