Bildet ble tatt da sentralstyret i Unge Høyre besøkte en pelsdyrfarm i Hemsedal. Etter at rasende Facebook- og Twitter-brukere hadde sagt sitt, er bildet nå fjernet fra både Twitter og Facebook.

– Jeg spydde litt inni meg da jeg så dette bildet. Det å stå slik og smile mens dyrene rundt deg har det helt forferdelig og vondt – jeg skjønner ikke hvordan det går an. Det er rett og slett makabert og usmakelig, fortviler nestleder i Dyrebeskyttelsen Norge, avdeling Tromsø, Therese Simonsen Rye.

Skarp kritikk

Kommentarene på nettet har haglet tidligere i dag. Ord som ”pinlig” og ”skam dere” har gått igjen, men Unge Høyre-toppene har også måttet tåle sterkere kost.

– I dag har jeg lært at enkelte som er veldig for dyrevelferd samtidig mener at det er helt riktig å flå mennesker, skriver Kristian Rise på sin Twitter-konto etter å ha fått høre at representantene for partiet på bildet burde blitt flådd selv.

Til tross for retretten på de sosiale mediene – sentralstyremedlem og fylkesleder i Troms Unge Høyre, Erlend Svardal Bøe, tar ingen selvkritikk på bakgrunn av det mildt sagt omstridte bildet.

Vil lære mer

– Det blir det samme som at jeg skulle beklage det å stå smilende ved siden av en ku eller en sau hvis jeg besøker en gård. Når jeg blir tatt bilde av smiler jeg, og jeg kommer også til å smile når vi besøker Dyrevernalliansen senere i år, lover Bøe.

Han sier samtidig at uttrykket på bildet ikke har noen sammenheng med ungdomsorganisasjonens syn på pelsdyrnæringen.

– Regjeringen skal nedsette et pelsdyrutvalg senere i år hvor denne saken skal debatteres. Derfor tenkte vi at dette kunne være et godt tidspunkt for å dra ut i landet for å lære mer om pelsdyrnæringen, og legger til:

Vil kutte sudsidier

– Unge Høyre mener at subsidiene til næringen bør kuttes.

Therese Simonsen Rye mener derimot at det er en rar måte å vise motstand mot pelsdyrnæringen, og mener dette er en indikasjon på strømninger innad i partiet som er positive til næringen.

– Hvis det er slik at de er kritiske til pelsdyrnæringen så er i hvert fall dette en syk måte å vise dette på. Når det er sagt, er jeg ikke overrasket over at det er Unge Høyre-styret som poserer på dette bildet når det først var snakk om en politisk organisasjon, fastslår Rye.