I forbindelse med sakens gang, opplyser fagsjef Toril Sagen at det ble vurdert om 42-åringens autorisasjon skulle tilbakekalles.

Tilsynet kom til at selv om vilkårene for en slik handling var oppfylt, ville en slik reaksjonsform bli uforholdsmessig kraftig.

Overlege

På det tidspunktet hendelsen i Tyrkia fant sted, var 42-åringen overlege på sykehuset. Hans nærmeste overordnede har i brev til Helsetilsynet gitt UNN-legen de beste skussmål og aldri tvilt på om han skulle fortsette i jobben.

I sakspapirene fra tilsynet kommer det også fram at den voldsdømte legen ble utsatt for en rykteflom internt på sykehuset etter hendelsen. Det ble også igangsatt en svertekampanje på sosiale medier — i tillegg til at mediepågangen var stor.

Strenge krav

Tilsynet understreket at det enkelte helsepersonell i det daglige ikke bare representerer seg selv, men også sin profesjon og hele helsetjenesten. Hvordan helsepersonell opptrer, har en betydning for hvordan pasienter, pårørende og andre vil forstå og vurdere helsetjenesten. Det stilles derfor strengere krav til personells etiske holdninger og adferd.

Det blir også påpekt at rollen som lege forutsetter en betydelig grad av allmenn tillit. Sånn sett er grov vold ikke i tråd med hva som forventes.

Statens helsetilsyn konkluderer med at UNN-legens opptreden har svekket hans tillit og at den er uforenlig med hans yrkesutøvelse.