Som en følge av kommunestyrets vedtak i 2012 om å utrede en framtidig drifts- og organisasjonsmodell for helse- og omsorgstjenestene i Tromsø kommune, sendte byrådet 24. mars ut et høringsnotat for en fremtidig omorganisering av helse og omsorg i kommunen med høringsfrist 10. april 2014.

Her presenteres tre alternative modeller til dagens flate organisasjonsstruktur i kommunens omsorgstjenester.

Til forretningsutvalget

I høringsnotatet står det at saken skal sluttbehandles i byrådet, noe som får helse- og omsorgskomiteens leder, Brage Larsen Sollund, til å se rødt.

Dette er en alt for stor sak til at den kan sluttbehandles i byrådet. Det ville vært direkte udemokratisk om byrådet fikk vedta en såpass vesentlig endring av dagens strukturer bak lukkede dører. Dette må både komitébehandles og sluttbehandles i kommunestyret, sier komitélederen.

Larsen har derfor oppfordret ordfører Jens Johan Hjort til å ta opp saken i forretningsutvalget for å vurdere hvorvidt behandlingen er i tråd med byrådets fullmakter.

– I paragraf 4.1 av fullmaktsreglementet står det nemlig at byrådet har myndighet til å organisere kommunens tjenesteproduksjon og forvaltning, men også at vesentlige endringer i organisasjonsstruktur og større omorganiseringer mellom byrådsavdelingene og enheter skal legges frem for kommunestyret, forklarer Sollund.

Skal ta det opp

Byråd for helse- og omsorg, Kristoffer Kanestrøm, stiller seg uforstående til Sollunds kritikk.

– Det stemmer at byrådet vil sluttbehandle saken, men om vi lander på et alternativ som vil medføre store endringer i organisasjonsstrukturen, så er det klart at vi vil ta saken videre til kommunestyret, sier han.

Han viser til at det ble vedtatt at det skulle utredes alternativer i kommunestyret, og dette skulle gjøres av byrådet.

 – Det har vært en brei prosess som har vart over et år, og som Fagforbundet og andre relevante instanser har vært med på og bidratt til. Nå skal vi gå gjennom høringsinnspillene, og vurdere hva vi gjør videre.