De siste dagene har endelig Tromsøs befolkning fått kjenne sommeren på kroppen. Og når det blir tosifret på gradestokken er ikke tromsøværingene sene med å finne fram grillen og varme den første ventepølsa.

Dessverre er det ikke alle som er like flinke til å rydde opp etter seg – verken hjemme eller på typiske utfartssteder som Telegrafbukta. Da blir det fort forhold for en viss liten krabat.

– Ja, det ser vi med en gang det blir varmt i været. Folk skal grille og etterlater seg matrester og søppel. Da kommer renovatørene, i form av enten måser eller rotter. Rotter liker grillmat, for å si det sånn, sier Geir Jæger i Aktiv Nord Skadedyrkontroll.

Fest for rottene

For rottene er ikke ulik menneskene. De blir også litt våryre når temperaturen stiger.

– Vårkåthet er naturens gang. Når det blir godt vær så øker reproduksjonen. Og avkommet skal ha mat. En varm vår og en god bærhøst, så ligger det meste til rette, sier Jæger.

At også de urbane spisevanene gir gode forhold for rottene er ingen overraskelse.

– Du ser nå selv når du går hjem fra byen med midnattssola i ryggen. Det ligger pølser og kebab og burgere i gata. Da er det fest for rottene, sier Jæger.

Ingen invasjon

I Bergen opplever man nemlig for tiden rene rotteinvasjonen. NRK viser videosnutter av rotter som vandrer fritt på plener og langs husene. Slike tilstander er det ikke i Tromsø.

– Vi er jevnlig på rotteoppdrag, men vi har ingen grunn til å si at det er noe mer rotter enn før i byen. Men når rottene begynner å bli så husvarme som de virker å være i Bergen, så er det virkelig fare på ferde. Normalt er de nemlig veldig sky, sier Jæger.

At det er varmt i været mener altså Jæger er en medvirkende årsak.

– Folk bør absolutt være mer bevisst hvordan men håndterer søppelet sitt. Jo varmere det blir, jo mer lukter søpla. Folk er også mer slepphendte med maten ute og da dukker ofte rottene opp, sier Jæger.

I takt med oss

Rottene er sosiale dyr og er sånn sett noe vi aldri blir kvitt, sier skadedyrskontrolløren.

– De lever i takt med oss mennesker og vårt levesett – med høyt forbruk og levestandard. Blir det mye rotter et sted, så er det ofte vår egen feil, sier Jæger.

Han har et enkelt råd for dem som ikke ønsker å få rottene altfor nærme seg.

– Rotter liker matrester og de liker å bygge bol i søppel. Så spis opp maten din og rydd opp etter grillfesten!

Geir Jæger i Aktiv Nord Skadedyrkontroll Foto: Jørn Normann Pedersen