Med kun skifteklær, stormkjøkken, en sovepose, et telt og en sykkel, la Amundsen ut på det unike sommereventyret 20. mai.

– Jeg tok flyet grytidlig til Pasvik, hvor jeg ble møtt av gamle forsvarskamerater som kjørte meg til Kirkenes. Derfra gikk turen til Nordkapp, Lindesnes og til slutt Oslo. Jeg var ikke fremme i hovedstaden før 27. juli, forteller 21-åringen, som i går landet i Tromsø.

Sure lår

Amundsen forteller at han trodde turen skulle bli en mye tøffere påkjenning på kroppen enn det den ble.

– De sier jo at det er sydd puter under armene på vår generasjon. Heldigvis fikk visst jeg puten under skrukken, svarer han da iTromsø spør han om han måtte hanskes med gnagsår under turen.

Ifølge den spreke 21-åringen fryktet han at han skulle få betennelse i knærne etter et par dager på sykkelen, men det ga seg fort.

– Det verste var egentlig varmen sørpå og bratte partier. Det ble litt sure lår, medgir han.

Gjestfrie verter

På turen nedover bodde Amundsen hos venner og bekjente når han ikke sov i telt. Likevel så han seg av og til nødt til å be fremmede om hjelp.

– Da jeg kom til Svolvær i midten av juni røk eiken på sykkelen, så tenkte jeg at jeg skulle booke meg inn på et vandrerhjem eller noe lignende til jeg fikk det fikset, men alt var fullbooket til 2015. Det var nemlig masse amerikanere og tyskere der. Da ble jeg nødt til å spørre noen som bodde der om jeg kunne sette opp teltet i hagen deres. Det endte med at jeg fikk bo campingvogna, og ble bydd på både øl og grillmat. Dere ble jeg i to dager, forteller Amundsen, som legger til at han også endte opp med å bo i en båt på Sunmmørekysten, etter at han hadde nakenbadet i nærheten.

– Så det ble mange nye bekjentskaper på turen?

– Ja, det var utrolig morsomt, svarer han.

Sykkelproblemer

Ifølge Amundsen var ikke episoden i Svolvær eneste gangen eiken røk under den drøyt 300 mils lange sykkelturen.

– Nei, jeg hadde mye problemer med den. Jeg måtte vel reparere den omtrent 20 ganger på tur nedover. Jeg hadde altfor mye vekt på bakdekket, tror jeg, forteller han.

Da han var like utenfor Lindesnes røk hele dekket, og han ble nødt til å bytte det ut.

– Utover det syklet jeg med samme sykkelen hele veien. Kun dekket er nytt, sier han,

Sykkelen ble likevel ikke med hjem sammen med føreren.

– Nei, den levnet jeg i Oslo. Jeg skal snart på festival i hovedstaden, så jeg tenkte jeg kunne bruke sykkelen da, sier han.

Endelig hjemme

Bakgrunnen for sykkeleventyret, er ifølge Amundsen et lengre studieopphold i Argentina.

– Jeg savnet rett og slett Norge, og fikk lyst til å se hele landet på nært hold, sier han.

Da han landet i Tromsø, hadde venner og familie stilt opp for å ta imot ham på flyplassen. Mamma Trude Wester forteller at det er deilig å endelig ha sønnen tilbake i byen.

– Jeg engstet meg selvfølgelig når jeg hørte om planene hans, men han har alltid vært sta og selvstendig. Når han først bestemmer seg, så gjennomfører han ting, sier hun.

Wester medgir at hun til tider bekymret seg for hva som kunne skje med han på turen, men hun tvilte aldri på at han ville komme seg hjem igjen.

– Det er godt å være tilbake i byen. Det kjennes veldig bra, sier syklisten selv.