Duoen tenker langsiktig — slik at både dagens og kommende regimer skal ha gode retningslinjer å jobbe etter.

Sånn sett satser byrådet på tverrpolitiske løsninger samtidig som både politiet, universitetet, sykehuset og fylket inviteres med på laget.

Samspill

– Vi ønsker at «Masterplan Tromsø 2044» skal bli et samspill. Vi snakker om en 30-årsplan om hvordan arealene skal disponeres og samfunnet utvikles. Og selv om det både er langt fram og høyt opp, er blant annet en god infrastruktur grunnpilaren i de fleste planer.

Alvarstein og Hilmarsen har ingen konkrete ting å slå i bordet med på nåværende tidspunkt. Men de ønsker at Tromsø skal være en ja-by hvor positiviteten er fremtredende. Det innebærer blant annet at de ønsker en spenstig og annerledes arkitektur velkommen og at omverden skal vite at byen — stort sett — er åpen for de gode ideene som investorer og andre måtte komme med.

Vokser fram

– I dag skjer ting i Breivika hvor UNN og universitetet har gode planer. Videre skal det bygges langs Stakkevollveien og Strandveien. På fastlandssiden foreligger det spenstige planer i strandsonen — for ikke å glemme nyhavna i Tønsvika. Dette er prosjekt som ønskes velkommen — i tillegg til mange flere.

I denne sammenhengen trekker Hilmarsen fram transportløsninger og nye veiprosjekt. Også her skal det tenkes nytt, moderne og annerledes. Vi skal åpne for at det lages magneter som tiltrekker seg flere mennesker enn de rundt 3.000 som til nå har utgjort den årlige tilveksten.

Taper terreng

Denne uken ble det kjent at Sandnes passerte Tromsø på listen over landets største byer. I tillegg reklamerte Hammerfest med en 2 prosents økning i innbyggertallet.

– Vi må ta inn over oss at også andre byer og regioner vokser og tenker det samme som oss. Denne utviklingen er vi nødt til å ta vår del av.

– For selv om Tromsø er et fagsenter på flere områder, den arktiske hovedstaden i nord og har betydelige utdannings – og forskningsmuligheter, øker ikke antall innbyggere i samme takt som i de nevnte byene. For å få det til, må vi tenke positivt og etablere det folk ønsker. Da er byutvikling på et høyt plan helt nødvendig, sier Alvarstein.

Høye ambisjoner

Her understreker byråden for byutvikling at hun har høyere ambisjoner enn det som lå i de gamle planene til den forrige kommuneledelsen.

– Tiden er over da ulike etater og institusjoner satt på sitt nes og la planer for fremtiden. Nå legger vi opp til at alle skal prate sammen, tenke likt og dra i samme retning.

– Uansett hvem som vil delta i utviklingen av byen, er det vi som er vertskommunen. Og da er det viktig med nærhet — både i offentlig og privat regi.

– Opp i alt dette, skal vi også ivareta de daglige tiltakene — blant annet boligbygging, sier byrådsleder Øyvind Hilmarsen som skal ha masterplanen klar til politisk behandling til neste årsskifte.