– Vi vil sterkt fraråde at det legges til rette for utbygging og fortetting av boliger på Bispegården.

Det skriver plansjef Stine Larsen Loso i fylkeskommunens innspill i forbindelse med oppstart av reguleringsplanarbeidet for Bispegården. Innspillet begrunnes med Bispegårdens store historiske betydning for Tromsø og som bispesete for regionen.

Les også: Arkitekt vil verne Bispegården mot boligbygging

Vil verne

– Bygningen bør opprettholde sin markante plassering på en åpen høyde, og bygningens omgivelser bør ikke endres. Ny bebyggelse i nærheten vil etter vår vurdering redusere bygningens posisjon og betydning på høydedraget, heter det i innspillet som er sendt Arkitektkontoret Amundsen.

Innspillet fra Troms fylkeskommune er sendt fra planavdelingen, men er en samordnet uttalelse fra fylkeskommunen på vegne av de ulike fagetatene, inkludert fylkeskonservatoren.

Reaksjoner

Fylkeskommunen ber om at hovedbygningen, Bispegården, vernes. Det innebærer at det må utarbeides bestemmelser til hensynssonen om at istandsetting og vedlikehold av Bispegården må skje etter antikvariske prinsipper.

Fylket ber også om at hele eiendommen blir vernet og at det ikke skal tillates noen tiltak innenfor området. I innspillet til planarbeidet ber fylkeskommunen om at formålet «boliger» endres til «bebyggelse for offentlig tjenesteyting».

Tidligere har både biskop Olav Øygard og Fortidsminneforeningen gått ut mot planene til Opplysningsvesenets fond (OVF) og Clemens Eiendom. OVF og Clemens Eiendom gjør det klart i et leserbrev til iTromsø, som ble omtalt i torsdagens avis, at de ikke vil endre planene om bygging av 4-5 boliger.

Penger til park

Nå reagerer også naboer til Bispegården på boligplanene. En av dem, Bjarne Bockelie, kjøper ikke argumentet om at grunneieren OVF trenger inntektene for å dekke restaureringen av Bispegården.

– Det er mildest talt en lettvint argumentasjon. Dersom de er så dårlig skodd økonomisk, kan de heller selge noen av de andre tomtene de har. Eiendommen egner seg kjempefint til park. Den bør oppgraderes, sier Bockelie til iTromsø.

I et brev til arkitektkontoret skriver han at ingen andre har bedre økonomiske muskler for å lage et parkanlegg enn nettopp OVF.

– Vårt forslag blir at reguleringsplanarbeidet stoppes og at man i stedet bruker pengene til å lage et skikkelig parkanlegg på eiendommen, tilrettelagt for offentlig bruk.