Da Brann og redning i høst utlyste tre ledige stillinger fikk de inn 60 søknader. Av disse ble femten potensielle brannkonstabler plukket ut, og tirsdag startet de tre dager lange opptaksprøvene som skal avgjøre hvor vidt de er kapable til å bli brannkonstabel eller ei.

– Kandidatene har unnagjort en teoritest, og skal nå gjennom fem fysiske tester. Onsdag skal de gjennom en bassengtest, før det torsdag er klart for intervjurunder. De fysiske testene består av arbeidsrelaterte fysiske oppgaver, og kandidatene testes i både fysisk og psykisk styrke, forteller avdelingsleder Jørgen Mauno Johansen.

Kandidatene må blant annet ta seg opp i en rundt 20 meter høy lift og fire seg ned, de skal testes for klaustrofobi, og de må gjennom praktiske øvelser som eksempelvis dekkskift. Ikke minst skal kandidatene gjennom knallharde fysiske prøvelser, som involverer både leca-blokker, push ups og personredning.

Ingen kvinner

Avdelingsleder Johansen understreker viktigheten av å finne en kandidat som fungerer på alle områder.

– Vi må ha inn folk med gode holdninger, den vi ansetter kan ikke ha ti tommeltotter, og de som får jobb her må selvfølgelig passe inn på laget, sier Johansen.

De 15 utvalgte kandidatene er alle mellom 21 og 45 år, og alle er menn.

– Vi ønsker oss kvinner på laget, men vi har ikke fått inn noen søknader fra kvinner. Det synes vi er synd, og vi er klar på at dette er et område vi må jobbe for å bedre oss på, sier avdelingslederen.

Utholdenhet

Jesper Kjellstad Rørvik (24) er en av de 15 kandidatene som kom seg gjennom det første nåløyet, og var i gang med opptaksprøvene tirsdag.

I løpet av formiddagen tok han pushups og pull-ups, flyttet leca-blokker mellom etasjer, dro på dekk og øvingsdukker, og ble satt på klaustrofobiprøve. Alt iført fullt røykdykkerbekledning og flaskesett på ryggen.

Selv om svetten tidvis siler er Rørvik strålende fornøyd med opptaksprøvene så langt.

– Foreløpig har det gått veldig bra. Oppgavene så langt har vært både artige og tidvis svintunge, sier Rørvik.

Han peker på utholdenhetsprøvene som de mest utfordrende, men også de mest relevante.

– Brann og redning har gjort en god jobb med å gjenskape de situasjonene man opplever i hverdagen, sier Rørvik, som per i dag er tilkallingsvikar på brannstasjonen.

Første gang

Hvorvidt 24-åringen er en av de tre som får en plass på brannlaget avklares i slutten av måneden, og avdelingsleder Johansen er fornøyd med å ha fått på plass en omfattende opptaksprøve i Tromsø.

– Det har alltid vært gjennomført både fysiske og teoretiske prøver før man ansetter nye brannkonstabler, men i år har vi tatt dette til et nytt nivå. Prøvene er mer helhetlig, og gjør det enklere å konkludere med om kandidatene passer til jobben, forteller Johansen.

– De som kommer inn her som brannkonstabel blir som regel i jobben sin i mange år. Vi har sjeldent ledige stillinger her, og når vi har det er det som regel et resultat av naturlig avgang med tanke på alder, eller at folk flytter på seg internt i «Brann-Norge». Med det i bakhodet er det utrolig viktig at de personene vi ansetter er kompatibel nok til å kunne håndtere jobben – som er veldig allsidig, sier Johansen.

Varierte arbeidsoppgaver

Han understreker at en jobb som brannkonstabel involverer oppgaver over et bredt spekter.

– Mange tror kanskje at vi bare slukker brann, men de ansatte i Tromsø Brann og redning jobber fra 20 meter under vann til i helikopterhøyde over vann, vi jobber med alt fra oversvømte kjellere til redningsoppdrag av ulik grad.

At brannstasjonen etter endte opptaksprøver skal ende med tre svært kvalifiserte brannkonstabler er det ingen tvil om.

– Jeg har et skikkelig luksusproblem, og får velge fra øverste hylle, sier Johansen.