Fire fattige plussgrader i lufta til tross; 600 elever kastet seg ut i både iskaldt vann og tilfrosset gjørme for å kåre skolens tøffeste klasse.

– Vi var litt bekymret for at gjørma skulle fryse fast i løpet av natta, men vi kastet på noen bøtter med varmt vann, så ble det bra, smiler Frida Sollid.

Sollid stilte som varaleder under den tradisjonelle Vikingdagen, som har vært arrangert hvert år i over 20 år på Tromsdalen videregående skole.

På Vikingdagen deltar alle elevene på skolen i en rekke øvelser og konkurranser utkledd som vikinger. Under hver øvelse deles det ut poeng til vinnerne og på slutten av dagen kåres klassen med flest viking-poeng til dagens vinner.

Heftig gjørmebryting

I løpet av dagen skal elevene gjennom ulike øvelser som for eksempel tautrekking, melkespannholding og vikinglotto, men den kanskje aller mest populære øvelsen var gjørmebryting.

I gjørmebryting møtes to elever til dyst midt i et hav av iskald gjørme. Den som klarer presse motstanderen ned i gjørma i minst fem sekunder, vinner. Frostrøyken svever lett over gjørmehavet idet to jenter kjemper en innbitt brytekamp.

– Det var utrolig kaldt, men samtidig fantastisk moro selv om jeg ikke kan føle beina mine akkurat nå, smiler en småtrippende Mari Lidal rett etter at hun har kommet seirende opp fra gjørma.

Iskald avslutning

Den siste øvelsen på dagens program er bading i Tromsdalselva. Erling Mikalsen er en av elevene som akkurat har kommet opp fra elva, og forteller om badeopplevelsen sin mens han febrilsk leter etter skifteklær i sekken sin.

– Det var litt småkjølig ja. For å være helt ærlig, så føltes det ut som det var flerfoldige minusgrader i det vannet, ler Mikalsen forsiktig.

Fornøyde arrangører

Aktivitetsdagen er både planlagt og gjennomført av elevene selv. Som en del av faget ”Treningsledelse” har et utvalg av elevene lagt opp dagen og gjennomført den for resten av skolen.

– Vi håper og tror at alle som har vært med i dag har hatt det gøy. Lærerne våre har hele tiden fulgt med oss, og etter at dagen er over vil vi bli vurdert og få karakter på det vi har gjort, så litt alvor er det også, avslutter varaleder Sollid med å si.

Vikingdag: Ikke alle var like begeistret over badetemperaturen. Isbad: Det var ikke badetemperatur å snakke om da elevene ved Tromsdalen VGS kastet seg ut i Tromsdalselva. Foto: Ingrid Aronsen. Foto: Ingrid Blåsmo Aronsen
Vikingdag: Jentene kastet seg også ut i gjørmehavet. Foto: Ingrid Blåsmo Aronsen
vikingdag: Mange var fort oppe på land igjen etter å ha vært ute i det kalde vannet. Foto: Ingrid Blåsmo Aronsen