Foreldrene ved Vikran barnehage har sett seg lei av at kommunen nedprioriterer distriktet. I tillegg til at barnehagen er i dårlig stand er den også for liten til å dekke behovet i området.

– Det er per i dag 15 eller 16 barn på den ene avdelingen det er, og ventelisten er lang. Barnehagen må stadig avslå søknader fordi det ikke er plass til flere, sier Leidulf Eike, foreldrerådsleder, som fortviler over at barnehagen hindrer tilflytting til bygda.

– Vi har skole og tomter til å bygge på, men mangelen på barnehageplass er et problem. Vår eneste matbutikk stengte for cirka tre år siden, så nå må vi kjøre til Eide handel eller inn til øya, som kan ta halvannen time i rushtiden, fortsetter Eike.

Samler inn penger

Siden mai har 14 foreldrepar samarbeidet om å avholde loppemarkeder med kafé, noe som har ført til en inntekt på 19.509 kroner. Dette skal forhåpentligvis gå til utbygging og opprustning av barnehagen, selv om det er en lang vei å gå.

– Vi skjønner jo at du må ha mange loppemarkeder for å samle inn nok penger til en helt ny barnehage, men det er en start og vi håper å vise politikerne at det finnes folk her ute som bryr seg og som virkelig trenger dette, forteller Eike.

Det har ifølge Eike blitt klaget på byggets stand i flere år. Grunnet manglende ventilasjonsanlegg må de ansatte åpne verandadøren et visst antall minutter hver dag.

– Kommunen har sett på det og erklært at hadde det vært en bedrift, så hadde den vært i altfor dårlig stand til å være en arbeidsplass. Vi skjønner at de har mye å gjøre, men det er trist at det bygges flere barnehager på øya når det er så stort behov som det er her, mener Eike.

Lite attraktivt

Eike mener bompengene de må betale også gjør at en tenker seg ekstra om når man skal ut og kjøre.

– Det blir en del tusenlapper, så det gjør ikke akkurat området noe mer attraktivt, hevder Eike.

Han mener videre at de ansatte i barnehagen gjør en kjempejobb og håper å nå ut til politikerne med dette tiltaket, noe fagleder Tove Strand Bakke støtter.

– Det er helt fantastisk det foreldrene gjør, og jeg støtter det fullt ut, avslutter Bakke.

Dårlig

Byråd for utdanning, Anna Amdal Fyhn (H) er fullstendig klar over utfordringene ikke bare på Vikran, men også i andre distriktsbarnehager.

- Jeg er klar over og vel kjent med dette. Vikran barnehage er en barnehage som hører hjemme i en gammel lærerbolig og bygget er ikke tilfredsstillende. Det bør erstattes, sier Fyhn og fortsatter:

- Når det gjelder Vikran er det en sak, som i likhet med andre distriktsbarnehager, må tas med i økonomiplanen som nå er i ferd med å sluttføres. Foreldrene har grunn til å være utålmodige, vi har ikke fått til å gjøre noe helt konkret med saken ennå. Det er en fantastisk innsats foreldrene gjør, men kommunen skal selvsagt også stille opp, det må vi finne en løsning på. Noe mer kan jeg ikke si per nå, sier Fyhn.

Anna Amdal Fyhn Foto: Ronald Johansen
FORTVILER: Leidulf Eike, foreldrerådsleder, fortviler over at manglende barnehageplass hindrer tilflytting til bygda. Foto: Privat