Det er byrådet som foreslår endringene i praksis for skjenke- og salgsløyver for alkohol.

I reglene som gjelder i dag er det byrådet som helhet - dvs samtlige fem medlemmer - som skal bestemme over hvem som skal få skjenke byens befolkning og hvem som skal få selge alkohol over disk.

Eneansvar

I endringsforslaget vil byråd for næring, idrett og kultur - i dag Jonas Stein fra Venstre - få makta over den sistnevnte kategorien.

– Det er for å spare både tid og penger for kommunen og for å gjøre tjenestene til innbyggerne og næringslivet bedre, sier Stein til iTromsø.

Sparer tid og penger

Ifølge ham er tildeling av salgsbevillinger svært udramatiske greier. Det meste er byråkratisk ”plankekjøring” som det er helt unødvendig å dra i plenum i byrådet.

– Om vi lar byråden avgjøre disse sakene vil saksbehandlingstiden bli 15-20 dager kortere - noe alle vil tjene på, sier han.

I Oslo – som også har byråd - har den ansvarlige byråden myndighet over alt av alko-saker – og byrådet i Tromsø har hentet erfaringer derfra, sier Stein.

Tromsø skal imidlertid ikke gå så langt som eksempelvis i Oslo.

I hovedstaden har ansvarlig byråd ansvar også over brudd på skjenkebestemmelser - og kan dra inn løyver fra skjenkesteder som bryter reglene.

Løyver vanskeligere

Dette ønsker ikke Stein å ha på sitt bord.

Han mener det er nok å ha ansvar for salgsbevilgninger og overdragelser av skjenkeløyver.

– I skjenkesaker må man bruke mye mer skjønn, og det er mange flere avveininger som må gjøres ettersom løyvene skal være i tråd med kommunens alkoholpolitiske regler, sier han.

Komplisert

Slike avveininger vil det samlede byrådet fortsatt måtte gjøre i fellesskap.

– Når det handler om å tolke retningslinjer blir det med én gang mer komplisert, sier han.

ALKO-BYRÅD: Jonas Stein fra Venstre blir sjef over salgsbevillingene i kommunen når nye retningslinjer innføres. Foto: ESKIL WIE