Hele denne uken skal industridesigner Kyrre Midtbø Kalseth holde kurs for 12 av de lærevillige.

Sebastian Åsgrav Hansen (12) er en av de ivrige kursdeltakerne. Han håper å lære mer om resirkulering, og har tidligere prøvd seg som rediger.

– Det er spennende å lære om redesign. Jeg har gjort noe lignende før. Da lagde vi en krakk av treplater og ting vi fant her på Remiks, sier Åsgrav Hansen.

Sammen med de andre lampedesignerne fisket de brukbart materiale fra de enorme containerne.

Alt kan brukes

– Jeg håper de lærer at alt kan brukes. At ikke alt trenger å kastes, sier industridesigner Kyrre Midtbø Kalseth som vil sette spørsmålstegn med forbruksmønstret vi har i samfunnet i dag.

– Det er også viktig å vise barn at man faktisk kan lage ting selv.

Det er nordnorsk Design – og arkitektursenter (Noda) som står bak arrangementet som er delt inn i to grupper.

– Noda er foreløpig bare i planleggings – og kartleggingsfasen. Men vi ligger ikke på latsiden mens vi venter på et senter, så dette er det første av en rekke arrangementer vi arrangerer i år, sier prosjektleder Michele Renee Widerøe i Noda som gjennom Ungdommens kulturmønstring tilbyr kurset helt gratis.

Bærekraftig design

Kalseth er utdannet ved Arkitektur – og designhøyskolen i Oslo hvor han har hatt fokus på bærekraftig design.

– Dette er for så vidt et relativt vidt begrep. Men det er snakk om å forholde seg til materialvalg, gjenbruk og ikke minst kvaliteten på det som lages er god — at produktet varer så lenge som mulig, sier Kalseth.

Denne uken skal deltakerne lage ei lampe. Mandag dro dermed Kalseth og de 12 kursdeltakerne til Remiks for å finne materialer å jobbe med.

– Før dette har vi snakket om hva vi skal lage, og hvordan det jobbes. De har helt frie tøyler, så stiller jeg med veiledning, sier Kalseth.

Arkitektur

I tillegg til designgruppen er det en arkitekturgruppe, der kursdeltakerne skal jobbe med byrom og har arkitekten Mats Kemppe som kursholder. Begge gruppene bruker Tromstun skole som base.

– Hos arkitekturgruppen står snøen og uterommet i fokus. Kursdeltakerne bruker starten av uken før de skal ut på skolegården for å lage byrom i snø i skolegården, sier Widerøe

Resultatet stilles ut på Tromstun skole fredag.

ROTER I SKROTET: Her er gjengen som mandag dykket ned i containerne etter skjulte skatter. Fra venstre: Prosjektleder Michelle Renee Widerøe, Sebastian Gravås Hansen (12), Aurora Hokstad (9), Erica Michelle Ness Tellefsen (12), Aurora Tyrhaug (12), Sivert Vold (11), Caroline Albrigsten (9), Ida Amalie Vollstad (11), Thea Kristine Jakobsen (12), Matilde Kanestad (9), Beatrice Gil Widerøe (12), Anna-Catalina Haaland Cortes (11) ogAmara Cabrera (11). Bak står kursleder Kyrre Midtbø Kalseth. Foto: Kent-Einar Myreng
GULLFUNN: Dette skal Sebastian Gravås Hansen bruke til lampen sin. Foto: PER KRISTIAN TROLLVIK