Hagerup la nylig ut dette bildet på Facebook-gruppa «Gamle Tromsø» og responsen lot ikke vente på seg. Mange av gruppas medlemmer kunne fortelle at også de bedrev denne hobbyen, som i dag er mer eller mindre utdødd.

– Det var nå en artighet vi hadde, sier Hagerup på telefon fra sitt bosted på Engenes på Andørja.

SE FLERE BYBILDER HER

Hagerups skipshandel

Hans geografiske plassering har imidlertid lite å si for Hagerup. Han er nemlig klar på følgende:

– Jeg er gammel tromsøgutt og vokste opp på Nansens plass. Familien min hadde skipshandel ved siden av brua og jeg var der hele tiden. Jeg kunne stå hele dagen og noterte bilnumre, særlig de utenlandske, men ikke bilskiltene som begynte på X- for de var jo fra byen, sier Hagerup til iTromsø.

At dette var en populær hobby tyder jo alle kommentarene på.

Rampestreker

– Ja, vi var flere som sto der, både gutter og jenter, også sammenlignet vi notisbøkene våre med hverandre. Det gjaldt nemlig å ha flest mulig, sier Hagerup.

Selv lå han godt an uten at han i dag husker hvor mange.

– Jeg hadde ei hel veske full av slike notisbøker.

At Tromsøbrua ble et populært sted for denne hobbyen er jo ikke overraskende. Men som en av kommentarene påpeker: «småjævlene» fant seg også en annen hobby. Ved å lyse med lommelykt på fotocella som dirigerte gatelysene over brua kunne de faktisk slå av alle lysene.

– Jeg så jo at dette skjedde, men jeg fikk ikke lov av foreldrene mine, Aage og Gerd Hagerup.

SE OGSÅ: Anbefalte lettsindige Tromsø

Brua ødela plassen

Brua fikk imidlertid en litt annen betydning for Hagerup etter hvert.

– Med brua ble det ei ny tid og en helt annen tilstrømning til byen. Vi hadde jo gledet oss til at brua skulle stå ferdig, men det førte til at en av de fineste plassene i Tromsø, Nansens plass – en perle i byen, ble ødelagt. Da tenker jeg både på parken som lå der tidligere, boligmiljøet og ikke minst samholdet mellom oss naboene, fortsetter han.

Guttorm Hagerup er oldebarn av ishavskjempen Johan Hagerup (1846-1924, egentlig Johan Widding Larsen) og barnebarn av Johan Sverdup Hagerup (1883–1956) som fulgte med faren på overvintring på Spitsbergen allerede som 17-åring. I 1914 etablerte oldemoren, Alfhild Hagerup, en kolonialforretning i Skippergata og det ble utgangspunktet for ektemannen Johan Sverdrup Hagerups skipshandel.