Det er ingen fastboende på Gåsvær - som er ei lita øy nord for Kvaløya. Allikevel samles det årlig flere hundre for å markere den tradisjonsrike Gåsværhelga.

- I morgen er det Gåsværhelg, og det har vært tradisjon i over hundre år, forteller leder i Gåsvær kirkeforening Jan Steinar Johansen.

- Tidligere var Gåsværhelga da presten kom ut til øya for jordpåkastelse, men nå innebærer Gåsværhelga en festgudstjeneste og en folkefest, forteller han videre.

Besøkende

Det er Oslo-prest Dag Henrik Berggrav som skal holde festgudstjenesten i år.

- Han har et stort hjerte for Gåsvær, sier Johansen.

Etter gudstjenesten blir det salg av ulike typer mat.

Johansen forteller at besøkstallet under Gåsværhelga pleier å ligge på mellom 200 og 500 stykker.

- Det er folk fra Kvalsundet, fra Vengsøy, fra Rebbenesøy og fra Tromsø som kommer til Gåsvær.

På øya finnes graver helt tilbake fra 1844.

- De besøkende kommer hit for å stelle gravene, for å møte kjentfolk og for å nyte at Gåsvær er et utrolig vakkert sted, sier Johansen.

Totalrenovering

Kirka på Gåsvær fylte 70 år i 2011, og drives av Gåsvær kirkeforening. Den ble bygget i 1940 for innsamlede midler, men ble først innviet i 1941.

- Det vil si at vi ikke får noen statlige tilskudd til renovering eller arrangementer. Det er det øyfolket som står for, sier Johansen.

De siste tre årene har de jobbet med en totalrenovering av kirka utvendig. Det har skjedd på dugnad, og til helga er det ei nyrenovert kirke som møter de oppmøtte.

RESTAURERING: De siste tre årene har man jobbet med å resturere Gåsvær kirke utvendig. Nå står den klar. Her fra arbeidet i 2012. Foto: Jan Steinar Johansen Foto: Jan Steinar Johanse