Lørdag besøkte Miljøpartiet de Grønnes (MdG) første og eneste stortingsrepresentant, Rasmus Hansson, Tromsø.

– Jeg reiser rundt til så mange lokallag som jeg bare kan for å lære og heie. Tromsø er en av de viktigste lokallagene våre, både fordi det er en viktig by og region – men også en viktig del av verden, både næringsmessig og klimamessig. Det er en by der mye av den kompetansen vi skal lage nye arbeidsplasser av finnes, sa Hansson.

Samferdsel

Hansson har utvikling av bærekraftige byer og tettsteder som en av sine hjertesaker.

– Samferdsel er noe som preger hvert eneste sted jeg har vært på. Byene våre har blitt planlagt med en ting for øye i 50 år – nemlig bil. Nå er det slutt! Dette valget markerer slutten på å planlegge ut fra bil. For tre uker siden holdt Erna Solberg et partilederforedrag, og da sa hun at i 2040 skal 80-90 prosent av all persontransport i byer og tettsteder i Norge gå via kollektivtransport, gang og sykkel. Hvis vi skal ha det som statsministeren sier i 2040 må vi ikke satse på flere veier nå, sier han.

Kvaløyforbindelsen

Onsdag vedtok kommunestyret å gå for Håkøya-alternativet når ny Kvaløyforbindelse skal bygges.

Det er MdG lite fornøyd med.

– Det Statens vegvesen sa i sin utredning er det Miljøpartiet de Grønne alltid har sagt: ingen av alternativene, bro eller tunnel, innfrir miljøkravene – altså at man skal satse kollektivt og satse på miljøvennlige, kompakte byer. Ingen forbindelse løser problemet, det gjør kun mer kollektivsatsing, mener Brynmor Evans, gruppeleder for MdG.

Barbare Vögele, førstekandidat for MdG i Tromsø sier at partiet har en rekke forslag for hvordan man kan lette trafikksituasjonen på Kvaløya og Langnes.

– Det ene er gratis kollektivtransport i rushtiden, det andre er at vi kan ha små busser som betjener mindre bydeler. Vi trenger en større satsing på områder som er ute i distriktene, og i tillegg kan vi bli nødt til å si at det må bli bompenger over brua i rushtiden. Men da må kollektivtilbudet være på plass før det innføres bompenger, sier hun.

Undersøkelse

Lørdag presenterte NRK sin ferske partimåling på landsbasis. Her får MdG en oppslutning på 6,5 prosent, noe som gjør dem til det fjerde største partiet i Norge.

– Den klare meldingen som MdG har om at man må ta miljøutfordringene og miljømulighetene på alvor er en melding mange har ventet på og ønsker velkommen, sier Hansson.