Øverst på lista over de mest utlånte ungdomsbøkene troner nemlig bokserien «En pingles dagbok» av Jeff Kinney.

På Tromsø biblioteks liste over de mest utlånte romaner og ungdomsbøker i året som gikk, finner man få overraskelser.

Mye krim

– Det er mye krim da det jo er sjanger som leses gjennom hele året og av ufattelig mange mennesker, sier Stine Fjeldsøe, bibliotekfaglig leder.

Selv leser hun ikke mye krim, men innrømmer at hun faktisk har lest «En pingles dagbok».

– Jeg har en sønn som er helt oppslukt, så den måtte jeg jo få med meg.

Hun opplever at de bøkene som markedsføres best, også er de mest etterspurte blant publikum. En av de bøkene som for tiden er mest reservert, men som likevel ikke nådde opp på bibliotekets Topp fem-liste er Jo Nesbøs «Politi».

Elektronisk boklån

– Jeg tror ikke det er mange som er klar over at vi har faktisk 23 elektroniske eksemplarer av «Politi», og dette er jo en enestående måte å låne bøker på. Da laster man den ned til lesebrettet sitt, og så forsvinner den etter 21 dager. Man slipper å forholde seg til våre åpningstider og risikerer heller ikke å levere den inn for sent, sier Fjeldsøe.

Selv om hun opplever at biblioteket fremdeles er et populært tilbud i byen, ser de på tallene for 2013 at utlånet av bøker og andre medier har gått litt ned.

Fantastisk boksamling

– Det er ingen dramatisk nedgang, men jeg tror det viser at folk bruker biblioteket på en annen måte enn man gjorde tidligere, sier Fjeldsøe.

-Biblioteket er jo også blitt et kulturhus med et bredt spekter av kulturelle aktiviteter som eventyrstund for barn og internasjonale seminar for voksne. Her er det ting som skjer gjennom hele dagen, legger hun til.

Selv om Fjeldsøe gleder seg over at biblioteket brukes av byens borgere, skulle hun gjerne sett at de lånte ut flere bøker.

-Vi har jo en fantastisk god samling som vi gjerne ser bli brukt, og det skal vi sette søkelyset på i 2014, sier Fjeldsøe.