Bjerkaker: Mange elever benytter allerede i dag sykkel som fremkomstmiddel til skolen sin, men nå håper prosjektet Sykkelbyen Tromsø at ennå flere tar tohjulingen fatt på skoleveien. Med nye sykkelstativ på plass fra skolestart i august er målet å få bort sykler festet med sykkellås til lysstolper, lekeapparater og trær.

Barn og unge er av de viktigste målgruppene for Sykkelbyen, og i løpet av sommeren kommer det opp nye sykkelstativ på barne- og ungdomsskolene. Det håper prosjektlederen gir økt sykkelglede.

Plassering viktig

- Elevene må være sikre på at de kan låse fast sykkelen, derfor er det viktig med skikkelige sykkelstativ. Skolene får de sykkelstativene de ønsket seg, sier prosjektleder Per Solér i Sykkelbyen Tromsø.

Sykkelstativene er også et bidrag til å gjøre det ryddigere og triveligere rundt skolene. Rektor Jan Fredrik Skogdal på Bjerkaker skole får nye stativ for 75 sykler, som er akkurat det han ønsket seg.

Han merker at plasseringen av sykkelstativene er viktig når det gjelder bruken av dem, blant annet for å hindre stjeling og hærverk.

- De nye stativene kommer på forsiden av skolen og det er et poeng at de blir lett synlige. Vi har også sykkelparkering på baksiden, men den blir nesten ikke brukt, sier Skogdal.

Sykkeleliten til byen

Det er bare elever i 5. - 7.klasse, som har tatt sykkelprøven, som får lov til å sykle til skolen. Skogdal anslår at over halvparten av elevene sykler til og fra hans skole.

- Vi er oppe i 100 til 150 sykler på det meste. Det betyr at godt over 50 prosent sykler.

Byråd for byutvikling, Britt Hege Alvarstein, tror sommerens Arctic Race vil gjøre sykling enda mer populært. Selv har hun et avslappet forhold til det å sykle.

- Interessen for sykling øker. Det blir bra når verdenseliten kommer til Tromsø og barn og unge kan se forbildene sine på nært hold. Jeg har bare syklet én gang i år. Jeg sykler fordi det er koselig. Det er en måte å komme meg ut på, og så kommer jeg meg lengre enn når jeg går, sier Alvarstein.