- Vi er ikke her for å drepe noen. Vi er her for å hjelpe dere, sa Trond Bolle (41) til en landsbyleder i Khwaha Gawhar.

En time senere ble han drept av en veibombe, sammen med de tre andre soldater.

De andre soldatene som var med på oppdraget snakker for første gang ut om hva som skjedde til VG Søndag.

- Meget dyktig

Både Bolle og Andreas Eldjarn fra Tromsø dro ned til Afghanistan på kort varsel, for å erstatte kolleger som var blitt skadet i en skuddveksling.

- Andreas Eldjarn var fremtiden i KJK, både som soldat og menneske. Til tross for den unge alderen, var han en meget dyktig soldat, sier en av hans tidligere kolleger til VG.

Kom ikke tilbake

Etter møtet i landsbyen kjørte kolonnen tilbake. Det er en del avstand mellom kjøretøyene, på grunn av støv. De hadde kontakt på sambandet med jevne mellomrom, men åtte kilometer fra Almar blir det stille fra den bakerste vogna.

De andre snur og oppdager hva som har skjedd da de kommer over et høydedrag. Til VG forteller soldatene at feltvognen var delt i to, og at eksplosjonen hadde sendt delene 40 meter fra hverandre. De skjønte umiddelbart at alle hadde omkommet.

Våpen ingen løsning

Offiserene påpeker at våpen ikke løser konflikten i Afghanistan.

- Det nytter ikke bare å krige om det ikke følges opp med utvikling. Klarer vi å skape jobber for lokalbefolkningen, slipper de å ta til våpen for å få betalt, sier Tom som er en erfaren offiser og jegersoldat til avisa.

Oslo 20100627. Bildet viser fra venstre Andreas Eldjarn, Trond Andre Bolle, Simen Tokle og Christian Lian foran kjøretøyet de benyttet, en Iveco Light Multirole Vehichle. Det var dette kjøretøyet de fire satt i da de ble rammet av en IED vest for Almar bazaar søndag ettermiddag. Bildet er tatt i Almardistriktet i Faryab tidligere på dagen. Det er tatt av en av de sivile bistandsarbeiderne som soldatene hadde i oppdrag å beskytte. Med på oppdraget var soldater fra MOT-laget de fire falne soldatene tilhørte, og sivile hjelpearbeidere fra blant annet USAID, i tillegg til representater fra regionale afghanske myndigheter. De jobbet med konkrete utviklingsprosjekter i den pashtunske delen av Almar. Almar er i hovedsak dominert av pashtunere og et mindretall uzbekere. De pashtunske områdene er av de fattigste og minst utviklede i Faryab-distriktet, som Almar tilhører og som er den norske styrkens ansvarsområde. Soldatene skulle i tillegg til å beskytte de sivile, bygge relasjoner og avdekke behov i kontakt lokale "eldreråd" (shuraer) i Almar. Almar ligger sørvest for Meymaneh, der den norske stabiliseringsstyrken har sitt hovedkvarter. Foto: PRT Meymaneh / SCANPIX Foto: Forsvaret/Meymaneh, PRT/Scanpix