– 3655 søkere får tilbud om studieplass ved UiT til høsten. Det er 340 flere enn i fjor og en økning på 10,2 %, skriver UiT i en pressemelding i dag.

Pressemeldingen baserer seg på tall fra Samordna opptak som ble offentliggjort i dag kl. 10.00.

Årsak til økning

UiT mener en av årsakene til økningen er at adgangsreguleringen på årstudiet i psykologi er opphevet.

– Blant andre åpne studier med god økning finner vi realfag som matematikk og informatikk, og humanistiske fag som historie og medie – og dokumentasjonsvitenskap, skriver UiT i pressemeldingen.

UiT tror at synlighet i mediebildet, nordområdesatsingen og fokuset på verdiskapingen i landsdelen, har bidratt positiv oppmerksomhet om UiT.

– At unge studiesøkere ønsker å studere ved UiT, og det innenfor et spekter av ulike utdanninger, underbygger en positiv trend vi har sett over flere år, sier rektor Jarle Aarbakke.

Fusjon nærmer seg

Fra 1. august fusjonerer Høgskolen i Finnmark og Universitetet i Tromsø til UiT Norges arktiske universitet. Ifølge UiT viser også pptakstallene for Høgskolen i Finnmark en positiv økning.

De samlede opptakstallene viser at UiT Norges arktiske universitet vil tilby 4269 studenter studieplass gjennom Samordna opptak.

— Aldri tidligere har så mange kunnet ta en universitetsutdannelse i Nord-Norge.  Forutsetningen for å utvikle landsdelen videre er at folk tar utdanning og vil bo i nord. Disse to faktorene henger nøye sammen, og bidrar til å sikre at Nord-Norge ikke utvikler seg til en landsdel for pendlere, kommenterer rektor Jarle Aarbakke i pressemeldingen.