SENTRUM: – Jeg er skremt og sjokkert over ignoransen som råder, sier Knut Fosslund.

Det var natt til fredag, rundt klokken 03.00, at hendelsen fant sted.

– Jeg var på jobb og kom kjørende inn til taxiholdeplassen i Strandgata. Der så jeg en mann ligge livløs med hodet vendt ned i asfalten, med overkroppen ut i veien. Samtidig som jeg kommer til stedet, møter jeg tre forbipasserende. Sammen får vi liv i vedkommende og får han opp av gata. Etter å ha konstatert at mannen er overstadig beruset, kontakter vi politiet for å få de til å komme og ta en vurdering av situasjonen, forklarer Fosslund.

Se video: Her kjøres det ulovlig uten at politiet griper inn

Passive kolleger

Taxisjåføren reagerer kraftig på at hans kolleger ikke grep inn i situasjonen.

– Da jeg kom til taxiholdeplassen, la jeg merke til at jeg hadde tre kolleger, både fra Tromsø Taxi og Din Taxi, som satt i bilene sine uten å foreta seg noe som helst. Jeg tok derfor kontakt med ledelsen i Tromsø Taxi, som jeg kjører for, for å høre hva de tenkte om en slik oppførsel. Svaret jeg fikk var at de stilte spørsmål ved hva deres taxisjåfører skulle gjøre med det. Tromsø Taxi var da tross alt ikke en hjelpeorganisasjon.

Se video: Sekunder fra katastrofe

Forbannet

Fosslund legger ikke skjul på at han ikke har noe til overs for en slik tankegang.

– Jeg ble forbannet. Taxisjåførene kunne ikke vite at det kun var snakk om en mann som var overstadig beruset. Vedkommende kunne ha hatt en hjertefeil, epilepsi eller sukkersyke, påpeker Fosslund, før han legger til:

– Selv om vi ikke er en hjelpeorganisasjon har vi en moralsk og juridisk forpliktelse til å hjelpe folk i nød.

Han stiller derfor spørsmål ved hva slags samfunn som er i ferd med å utvikle seg.

– Det er rett og slett bare skremmende. Det er ikke første gang jeg er vitne til en slik hendelse.

Les også: Krever drosjen betalt etter forsinket hurtigrute

– Skal hjelpe

Stein Sørensen, daglig leder i SSP Din Taxi AS, kjente ikke til hendelsen da iTromsø tok kontakt med ham søndag kveld.

– Dette har jeg ikke hørt noe om og kjenner derfor bare den ene siden av historien. På generelt grunnlag mener jeg imidlertid at man, uansett stilling, skal hjelpe folk i nød, forklarer han.

Det lyktes ikke iTromsø å komme i kontakt med Bjørn Føre, daglig leder i Tromsø Taxi søndag kveld. Styreleder i Tromsø Taxi, Espen Johansen, ville heller ikke uttale seg om saken og viste til at selskapet har gjort vedtak om at det bare er Føre som skal uttale seg i saker hvor Tromsø Taxi er berørt.

Stein Sørensen i Din Taxi kjente ikke til hendelsen natt til fredag da iTromsø var i kontakt med ham søndag kveld. Foto: Jon Terje Eiterå