Han og daglig leder Jørn Olsen var blant dem som snakket varmt for festivalen da det stormet som verst i fjor.

Nå har pipa fått en annen lyd. Duoen bruker ord som lureri og sågar svindel når de karakteriserer situasjonen etter konkursen for to dager siden.

Verst rammet

– Ser vi på de økonomiske konsekvensene, er vårt selskap det som blir hardest rammet. Våre leveranser utgjør personell og lønnsutgifter til disse. Det er penger vi har utbetalt og som vi var lovet fra arrangørhold. Nå er konkursen et faktum og vi må se langt etter nesten 500.000 kroner.

Ernst Myrbakk var en av flere som i fjor stilte seg bak en refinansiering av Døgnvillfestivalen. Samtidig fortsatte Trygg Vakt å ta seg av vaktholdet.

– Det gjorde vi på grunn av de garantier som ble gitt. I ettertid kan du si at vi var dumme som tok alt for god fisk. Men når det ble gitt lovnader om at alle involverte skulle få sitt, trodde vi på det, sier Myrbakk.

Ikke alene

Trygg Vakt AS er ikke alene om å tape hundretusener på Døgnvill-konkursen.

– Kreditorlisten er lang. Vi snakker om millioner som lokalt næringsliv går glipp av. Hvilke konsekvenser det eventuelt får, gjenstår å se.

– En annen ting vi reagerer på, er at ikke regnskapet ble nullstilt da kreditorene i fjor etterga gjeld. I stedet opplever vi at et underskudd på 3-4 millioner kroner plutselig dukker opp. Det kom som en stor overraskelse — også på trioen som i høst gikk inn som nye eiere.

– Vi er kjent med at enkelte leverandører har forlagt forskudd for varer og tjenester.

– Vi er også kjent med at sentrale aktører i Døgnvill-systemet etablerte egne selskap på sensommeren — selskap som senere fikk oppdrag. Rammes også disse økonomisk eller er det inngått særordninger?

Ernst Myrbakk formoder at den oppnevnte bobestyreren etter hvert kan gi svar på hva som gikk galt.

– I tillegg vil vi sette en jurist på saken for å få klarlagt om det har skjedd noe ulovlig i selskapet. Vi sitter med en mengde spørsmål — også av juridisk karakter — som vi ønsker svar på, sier Trygg Vakt-eieren.

Feil publikumstall

Olsen konstaterer også at det er et betydelig sprik i antall publikummere som var innom årets festival og det som er oppgitt i regnskapene.

– Vårt system registrerte 26.100 personer på arenaen i løpet av de tre dagene Døgnvill varte. Arrangørene oppgir inntekter for rundt 21.000 i sine regnskap. Hvorfor?, vil Olsen vite.

– Normalt ville jeg aldri offentliggjøre tall på denne måten. Men nå er konkursen et faktum og vi har ikke lenger et kundeforhold.

Olsen sier at en del av vaktholdet innebærer at han til enhver tid skal vite hvor mange mennesker som er inne på området.

– Her holder det ikke med cirka tall. Av sikkerhetsmessige årsaker forventer både brannvesenet og politi at vi har full kontroll. Derfor er våre tatt nøyaktige.

Ingen påstander

Jørn Olsen understreker at han ikke antyder noe som helst. Men når arrangøren i ettertid annonserer 27.000 besøkende, er det noe annet enn det som blir oppgitt i regnskapet.

Trygg Vakt-sjefen påpeker også at årets festival gikk med over 5 millioner kroner i underskudd.

– Det betyr at selv med stinn brakke — nesten 39.000 publikummere — ville ikke regnestykket gått opp. Derfor finner han det merkelig at driften fortsatte — når det burde vært kjent.

– Sånn sett var det bare spørsmål om tid før Døgnvillfestivalen havnet i skifteretten, konstaterer Olsen.

– Reelle tall

Daglig leder i Døgnvill, Henry Leeves, sier at selskapet ikke har trikset med tall.

– I denne sammenhengen må det skilles mellom antall personer registrert i inngangen og det som legges til grunn i regnskapene — de reelle inntektene.

Leeves presiserer at et betydelig antall personer går inn og ut av festivalområdet i løpet av tre dager.

– I tillegg er det snakk om 1.000 personer daglig som utgjør frivillige, staben, leverandører og aksjonærer. Derfor er skillet mellom det oppgitte antallet på 27.000 og de 21.000 vi opererer med i regnskapet, korrekt.

– Jeg vil også si at vårt system viser rundt 19.500 unike publikummere under festivalen. Men heller ikke det tallet er nøyaktig. Så når vi bokfører ett par tusen mer, er vi på trygg grunn.

– Vi har ingen annen billettomsetning enn det våre to samarbeidspartnere selger. Dersom det antydes svart salg, vil jeg avvise det, sier Leeves.

Daglig leder i Døgnvill, Henry Leeves.