– Hadde jeg visst at prosessen skulle ta åtte år, er det ikke sikkert vi hadde stått her i dag, sier administrerende direktør i Mack, Harald Bredrup.

Les også: - Mack og farvel!

Han er fjerde generasjon i sjefsstolen på verdens nordligste bryggeri, og kunne i dag endelig åpne det som en gang var byens stolthet, som nå er balsfjordingenes varemerke. De har fått bryggeriet til bygda — landets mest moderne og miljøvennlige.

Trøstens ord

Direktør i Bryggeriforeningen, Petter Nome, klippet båndet da de nye produksjonslokalene ble åpnet i går ettermiddag. Samtidig kom han med følgende, trøstende ord til de mange tromsøværingene som hadde tatt turen «innover»:

Les også: Her flytter Mack

– Mack er noe dere alle skal være stolte av. Det er ikke tromsøfolks stolthet. Heller ikke balsfjordingenes stolthet. Hele landsdelen soler seg i suksessen til Mack. Vi snakker om et begrep — både nasjonalt og litt internasjonalt.

Nome hadde hele bryggeri-Norge i ryggen da han kom med uttalelsen. Han trakk også fram at Mack — sammen med Aass og Grans — er de eneste familieeide bryggeriene igjen i landet. Resten er enten lagt ned eller kjøpt opp.

Tøft gjort

– I den settingen er det Mack-eierne har gjort veldig tøft. Det å satse over 300 millioner kroner, står det respekt av. Med dagens teknologi, kan Mack også overleve de neste 137 årene, sa Petter Nome.

Styreleder Henrik Andenæs måtte erkjenne at flyttingen til Nordkjosbotn ikke bare har vært en lang prosess. Det har også vært en vanskelig prosess.

Les også: Januarsalget i været for Mack

Harald Bredrup benyttet anledningen til å takke aksjonærene for deres tålmodighet:

– Dere har ventet lenge på utbytte og avkastning. Kanskje tiden snart er inne for det, sa Bredrup.

En saga blott

Det nye bryggeriet er revolusjonerende på mange områder. Men det som skal gi størst gevinst, både økonomisk og miljømessig, er de nye flasketypene — «oppblåsbare» plastflasker og engangsflasker i glass.

Les også: Får storstue i Mack-kvartalet

– Det gir ikke bare store designmessige fordeler. Vi slipper også å håndtere tomgods fordi alt nå skal gjenvinnes. Blant annet gjør det at vi kan kutte ut tusenvis av trailerturer i året, konstaterer Harald Bredrup.

Bedre øl

Men det var ikke bare bryggeriledelsen som smilte bredt i går. Også bryggerimester Rune Andreassen er fornøyd:

Les også: Mange reaksjoner på Mack-flyttingen

– Når det gjelder produksjonen av øl, kan du si at vi har byttet ut 92 prosent av råstoffet. Byvannet er skiftet ut med vann fra Lyngsalpene. Det, i tillegg til at vi har fått en mer komprimert produksjon, har gjort bryggene mindre oksidert. I klartekst betyr det at den pappaktige smaken nå er borte. I sum er Mack-bryggene blitt enda bedre, slår bryggerimesteren ettertrykkelig fast.

NYE FLASKER: I forbindelse med åpningen viste Harald Bredrup fram de nye engangsflaskene som Mack nå benytter til øl og mineralvann. Foto: John Strandmo