På tross av store sparetiltak og innkjøpsstopp i deler av høstsemesteret, gikk Jusshjelpa i Nord-Norge med et underskudd på nærmere 60 000 kroner i 2013.

- 60 000 kroner tilsvarer ni måneder med lønn til en saksbehandler som er ansatt i Jusshjelpa. Det har absolutt mye å si at underskuddet er på den størrelsen, sier daglig leder i Jusshjelpa, Vivian Mikalsen.

Kan påvirke opplæringen

Underskuddet kan bety at nye saksbehandlere ikke får den opplæringen Mikalsen ønsker at de skal få.

- Det koster oss rundt 25 000 å ha opplæring på nye saksbehandlere, og med et underskudd som dette kan det bety at opplæringen ikke kan foregå på den måten vi skulle ønske, sier hun. I hele 2013 jobbet en prosjektgruppe med økt finansiering av Jusshjelpa, uten at det fikk de store resultatene.

- Vi har prøvd å finne nye steder å søke støtte. Tradisjonelt har vi søkt hos kommuner og fylkeskommuner, og vi får en del i støtte fra Justisdepartementet, men vi er avhengige av samarbeidspartnere, sier Mikalsen.

Behandlet 1780 saker

Tallene fra 2013 viser at over 40 prosent av arbeidstimene som ble lagt ned i Jusshjelpa i fjor var gratisarbeid. Uten disse timene ville Jusshjelpa i Nord-Norge hatt et begrenset tilbud.

- Vi ville antakeligvis ikke kunne holdt saksinntaket åpent hele året. Det ville vært vanskelig for oss å arrangere debatter. Vi ville hatt et begrenset tilbud, sier Mikalsen. I fjor behandlet Jusshjelpa 1780 saker, sier hun, og fortsetter:

- Vi har ei uttalt målsetting om 1800-1900 henvendelser i året, for at vi skal kunne ha kapasitet til sakene og for at vi skal ha tid til å jobbe med de klientene vi har. Så det er jo et greit tall.

JUSSHJELPA I UNDERSKUDD: Daglig leder i Jusshjelpa i Nord-Norge, Vivian Mikalsen, forteller om et underskudd på nærmere 60 000 kroner. Foto: Jusshjelpa