Har du noen gang prøvd å se et parti sjakk uten å følge med på brikkene? Det var et av utgangspunktet til Trond Brede og John Arvid i Jabfilm da de gikk ut for å produsere en dokumentarfilm om profesjonelle sjakkspilleres tankerekker

– Under World Cup i Tromsø i fjor var vi så heldig at vi fikk følge noen av verden fremste sjakkspillere under kampene . Da vi oppdaget vi at kroppspråket deres avslørte veldig mye om hvordan stillingen i partiet sto. Det var utrolig fascinerende å se på. Der kom ideen om å vinkle på hva som rører seg inne i hodet på en profesjonell sjakkspiller, sier regissør Trond Brede Andersen.

Fascinasjon for sjakk

Selv er Trond Brede ganske så engasjert i sjakk og da han fikk nyheten om at Tromsø skulle være vertskapsby for olympiske leker i sjakk tenkte han at dette en god anledning til å gjøre en spennende film. Etter å ha fått gjennomslag og støtte til ideen valgte de ut seks profesjonelle spillere som de skulle følge før og under mesterskapet.

– Det er ikke en film om sjakk-OL, men har selve arenaen som bakgrunnsteppet, sier produsent John Arvid Berger.

Men hele dokumentaren foregår ikke i Tromsø under sjakk-OL.

Stormester på fisketur

– Det var også viktig å se deres hjemmemiljø. Hvordan er det i Sverige, Spania og Ungarn? Vi fikk møte Judit Polgar, Julio Granda og Emanuel Berg. Virkeligheten som profesjonell sjakkspiller varierer veldig fra nasjon til nasjon. Og det er akkurat derfor vi har valgt ut akkurat disse til vår dokumentar, sier Trond Brede Andersen som har filmet rundt om i verden for å følge de utvalgte.

Noen utøver fikk filmskaperne ikke anledning til å besøke på grunn av deres tette program før OL. De skal følges nærmere opp når de kommer til Tromsø, bl.a stormesteren fra Russland, Vladimir Kramnik.

– Det er helt utrolig at vi har fått en avtale med selveste Kramnik. Han har til og med satt av tid til en fisketur med oss, sier Trond Brede Andersen.

Ferdig til TIFF

Opptakene skal etter planen være ferdig i slutten av neste måned. Da skal filmskaperne jobbe iherdig med etterarbeidet for å prøve å blant annet få filmen klar til Tromsøs Internasjonale Filmfestival, som finner sted januar 2015.

– Det er et hårete mål, men det hadde vært fint å bli ferdig til da. Først må vi ansette en klipper, sier produsent John Arvid Berger.

Filmen har også fått støtte fra SVT og skal vises på Sveriges statskanal en gang i fremtiden. Filmskaperne legger heller ikke skjul på at dokumentaren har et internasjonalt potensial.

– Det er krevende å jobbe internasjonalt fra et regionalt ståsted. Med 600 mill sjakkspillere i verden vet vi at denne filmen kan få et stor publikum, sier John Arvid Berger.

I TENKEBOKSEN: Ungarske Judit Polgar tenker seg om før neste trekk. Foto: Jabfilm