Under fredagens Nordnytt kom det fram at Vegdirektoratet kan innføre bruksnekt rettet mot Nobinas hybridbusser.

SE VIDEO: Livredde passasjerer evakuerer bussen

– Utekontrollen til Statens vegvesen kan nedlegge bruksforbud mot kjøretøy, men det blir en konkret vurdering av utekontrollen i Tromsø. Er ikke kjøretøyene egnet, kjetting ikke fungerer, og de ikke klarer føret, må vi ta bussene ut av drift til forholdene er bra nok, sier fungerende seksjonsleder for Tilsyn – og kontrollseksjonen i Vegdirektoratet, Arne Valdemar Nielsen, til iTromsø.

– Nobina har et ansvar og må vite hvilket utstyr de skal bruke. Å slippe ut kjøretøy som ikke er egnet kan få stygge konsekvenser, sier Nielsen.

– Ikke akseptabelt

Fylkesråd for samferdsel og miljø, Terje Olsen, forteller at fylkeskommunen i dag har vært i møte med Nobina.

– Vi var veldig tydelig på at vi ikke aksepterer hendelsene som har skjedd den siste tiden. Tiltak må settes i gang, og ansvaret for bussene er det Nobina som har. De erkjenner selv problemene med bussene, og skal det være et møte med Volvo på tirsdag. Vi forventer tilbakemelding fra Nobina med konkrete tiltak på onsdag, sier Olsen.

– Har Nobina nok midler fra Fylkeskommunen til å gi et verdig kollektivtilbud?

– Vi har et anbud der vi skal ha et rutetilbud som skal være trygt og presist. Vi tar utgangspunkt i kontrakten, og Nobina skal oppfylle den.

– Hvor mye vekt la dere på miljø i anbudet?

– Miljøet har aldri vært større vektlagt en sikkerhet.

– Hva vil det koste å bytte ut bussene?

– Det er ikke et tema å bytte ut bussparken fra vår side. Det er dagens problemer som må bøtes. Kravet er at slike hendelser ikke skal skje, sier Olsen.

KREVER TILTAK: Fylkesråd for samferdsel og miljø, Terje Olsen Foto: Arne Teigen