– Hvorfor skal politikerne på Stortinget bestemme hvor og når folk skal handle? Det høres helt feil ut i mine ører, sier stortingsrepresentant Støback Wilhelmsen.

Argumentene mot søndagsåpne butikker har rast. Både prisøkning som følge av høyere lønnsutgifter, og argumentet med at man kan handle de andre seks dagene i uka har blitt debattert. Støback Wilhelmsen avviser derimot at prisene vil bli høyere. iTromsøs uhøytidelige spørreundersøkelse på våre nettsider viser at 58 prosent er negative til søndagsåpne butikker. 30 prosent er positive, mens 13 prosent synes det er greit med en lovendring dersom kommunene selv får bestemme. Totalt har 343 besvart spørsmålet.

Følg iTromsø på Facebook!

– Argumentet med at prisene blir høyere baserer seg på et ganske dårlig regnestykke. Skal man bruke forskning som argument viser denne derimot at det ikke vil bli høyere priser. OECD har gått gjennom 30 land som har åpnet for søndagsåpne butikker, og deres forskning viser at søndagsåpent ikke har noen betydning for prisen, sier Støback Wilhelmsen.

Mer konkurranse

– Selv om det blir flere ansatte og dermed høyere lønnskostnader finner de ingen betydelig endring i pris, noe som kan forklares med de positive ringvirkningene av å fjerne reguleringene. På bakgrunn av dette mener OECD at det blir flere aktører i markedet og dermed mer konkurranse, sier Støback Wilhelmsen.

– Selv om prisen forblir uforandret mister veldig mange fridagen sin på søndagene likevel.

– Jeg har forståelse for argumentene som har kommet om søndagsfri, men poenget i denne saken er at politikerne ikke skal sitte å bestemme at alle skal hvile på søndager. Alle vil ha rett på like mye hvile som i dag, men man kan heller få fri på en onsdag enn en søndag. I tillegg er det jo veldig greit for dem som jobber på søndager å kunne handle samme dag, mener Støback Wilhelmsen.

– Å ha fri andre dager enn søndager kan bli problematisk for mange, for eksempel de med ba Vil du ha søndagsåpne butikker? Ja Nei Bare hvis kommunene selv får bestemme. Du må velge et alternativ Din stemme blir nå behandlet... Vil du ha søndagsåpne butikker? Ja 29% Nei 58% Bare hvis kommunene selv får bestemme. 12% Du har allerede stemt 380 stemmer rn?

– Det vil bli utfordringer, men mange av de argumentene vi ser nå er de samme som kom på 80-tallet, da butikkene fikk lov til å holde åpent til lengre enn klokken 17. Da var det også ramaskrik om vanskeligheter med barnehage og så videre, men det gikk jo helt fint.

Skjer allerede

Støback Wilhelmsen peker også på at mange allerede jobber søndager.

– Det vil alltid være motstand når man går inn for å forandre noe, og jeg har forståelse for argumentene til de som er imot. Samtidig er det enormt mange som allerede jobber på søndager, og som klarer dette helt problemfritt.

Han mener det er på tide å oppdatere regelverket.

– Regelverket som er i dag forskjellsbehandler og gir ikke mening. Det er uproblematisk å jobbe på Joker på Dramsveien på søndager, men det å jobbe på en Rema-butikk som er større er helt riv ruskende galt. Det gir jo ingen mening, mener Støback Wilhelmsen.